Hlavní obsah

Znásilněné ženy v Mexiku mnohdy nemohou jít na potrat

Oběti znásilnění v Mexiku nemají často možnost jít na potrat. Uvádí to ve středu zveřejněná zpráva organizace Human Rights Watch (HRW), která dohlíží na dodržování lidských práv. V katolickém Mexiku je potrat nezákonný.

Článek

V Mexiku je ročně podle oficiálních zpráv znásilněno 120 000 žen, ve skutečnosti je však číslo mnohem vyšší. HRW uvádí, že mnoho obětí je také úředníky zastrašováno a od potratu odrazováno. Tvrdí jim, že si znásilnění vymyslely, nebo jím říkají, že by je interrupce zabila.

Proto znásilněné ženy volí nelegální potrat nebo porodí nechtěné dítě. Ponižování a urážek se podle zprávy, které čerpá z údajů lékařů, z výpovědí obětí znásilnění, právníků a úředníků, dočká 90 procent znásilněných žen.

V zemi je potrat zakázán, výjimkou jsou právě oběti znásilnění. HRW proto po mexické vládě žádá změnu přístupu a lepší proškolení úředníků.

V Indonésii projednávají zákaz líbání na veřejnosti

Několik desítek žen demonstrovalo ve středu v Indonésii proti projednávanému zákonu v parlamentu, který by ukládal tresty až deseti let vězení za líbání na veřejnosti, za odhalené nohy nebo paže žen a za nahotu v umění.

"Je to jiná forma diskriminace žen. Musíme se postavit proti tomuto druhu represe," prohlásila jedna z organizátorek před 150 protestujícími ženami.

Skupina islámských stran podporovaných muslimskými radikály prosadila v jednom z parlamentních výborů opětné projednávání návrhu zákona proti pornografii, odloženého v roce 1999, ve snaze zabránit údajnému morálnímu úpadku indonéské společnosti. Norma ukládá kromě mnohaletého vězení za líbání na veřejnosti či vystavování "citlivých částí ženského těla" také peněžité tresty ve výši v přepočtu až 2,4 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám