Hlavní obsah

Izrael povolil Rabinovu vrahovi počít ve vězení dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Vrah bývalého izraelského premiéra Jicchaka Rabina, který si odpykává doživotní trest, si nakonec vymohl právo na umělé oplodnění své manželky. Poté, co se Jigal Amir odvolal k nejvyššímu soudu, mu ho v úterý přiřklo izraelské ministerstvo spravedlnosti. Atentát Amir spáchal v roce 1995.

Článek

Izraelci napříč politickým spektrem se stavějí proti tomu, aby byl Amir za svůj bezprecedentní zločin "odměněn" možností naplňovat manželský svazek nebo mít potomka. "Státu přísluší zabránit tomuto opovrženíhodnému a hanebnému zločinci využívat privilegií povolovaných ostatním vězňům, protože spáchal vraždu proti státu Izrael a izraelské demokracii," reagoval na soudní rozhodnutí ředitel Rabinova pamětního centra Jossi Lahmani. "Je to negativní poselství příštím generacím," řekl.

Na Amirovu stranu se ale postavili odborníci na občanské svobody s poukazem na to, že vstup do manželství a zplození dětí patří mezi základní práva přiznávaná i jiným odsouzeným vězňům v Izraeli, včetně Arabů vězněných za politické násilí.

"Jestliže žijeme v demokratické a liberální zemi, pak dokonce i vrah musí být považován za lidskou bytost," řekl univerzitní profesor Avi Saguy. "A stát mu nemůže upřít něco tak zásadního z jeho lidství."

Vraždil, aby zastavil mírový proces

Ultranacionalista Amir byl na doživotí odsouzen potom, co v roce 1995 po mírovém shromáždění zavraždil tehdejšího premiéra Rabina. Chtěl tak zablokovat mírový proces s Palestinci.

O rozruch se Amir postaral v roce 2004, kdy se v zastoupení oženil s Larisou Trimbobleovou. Manželé už tehdy vyjádřili naději, že budou moci mít spolu dítě. Správa věznice ale nevyhověla Amirově žádosti o intimní schůzky s manželkou a vysvětlila odmítnutí obavami, že by odsouzený mohl této cesty zneužívat k předávání politických poselství svým stoupencům venku.

Po zamítnutí žádosti o "důvěrné manželské návštěvy" pak Amir požádal správu věznice o možnost umělého oplodnění a po zamítnutí se odvolal k nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám