Hlavní obsah

USA tvrdí, že mají nákresy íránské jaderné bomby

ČTK, Novinky, Time, New York Times
NEW YORK/VÍDEŇ

Spojené státy před pondělním jednání Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o íránském jaderném programu, zesilují tlak, aby MAAE ve Vídni předala definitivně otázku Radě bezpečnosti. Týdeník Time v neděli zveřejnil informace, že CIA má nákresy bomby, kterou možná Írán vyvíjel. Naopak Rusko hodlá MAAE navrhnout, aby stanovila rozsah obohacování uranu, který bude Íránu povolen uskutečňovat na jeho území.

Článek

Americká zpravodajská služba CIA získala v roce 2004 laptop jednoho z íránských vědců a našla v něm nákresy možné jaderné bomby. V dokumentech z počítače, který získaly americké tajné služby, jsou podle Time nákresy součástí jaderné bomby. Na jedné z kreseb je kovová koule o průměru 61 centimetrů a o hmotnosti asi 200 kilogramů. Další zachycuje vnější plášť pokrytý rozbuškami, které mají odpálit jádro bomby, píše Time.

Podle amerických odborníků podobnou koncepci použily Spojené státy u své druhé jaderné bomby Fat Man svržené na Nagasaki. Exploze náloží umožnila jednotlivé části jaderné nálože stlačit dohromady, až bylo překročeno kritické množství a došlo k jadernému výbuchu. "Vzhledem k velikosti, hmotnosti a síle bomby by výbuch vyvolal řetězovou reakci," řekl týdeníku nejmenovaný západní diplomat, který viděl nákresy a ovládá perštinu. Time ovšem upozorňuje, že v celém textu není zmíněno, že by šlo o nákres jaderné zbraně. Nákresy jaderných bomb jsou přitom běžně dostupné a snadno vyhledatelné na internetu. Problémem je bombu vyrobit, zejména získat dostatečné množství jaderného materiálu, ať už obohaceného uranu nebo plutonia.

Cílené načasování informací

Podle Time jde o závažné informace, ovšem nikoli výbušné, které by mohly změnit pohled na íránský jaderný program. Američtí zpravodajci však doufají, že tyto zprávy změní pohled Číny a Ruska, které zatím brání Írán. Minulý měsíc obě země zablokovaly předání jaderného programu Radě bezpečnosti a vymohly, aby ani OSN nemohla na zemi uvalit sankce. Rusko se snaží najít kompromisní řešení, aby Írán mohl svůj uran obohacovat v Rusku.

MAAE už 4. února předala íránskou otázku k řešení Radě bezpečnosti OSN. MAAE dala nicméně Teheránu čas do 6. března, aby reagoval na její požadavky. Pokud je Írán bude ignorovat, může RB OSN přistoupit i k sankcím.

Načasování zveřejnění informací až příliš připomíná postup, který USA uplatnily v době, kdy se chystaly zaútočit na Irák. Američané totiž ani neuvedli, jak se jim podařilo laptop získat. O tom, že ho mají, informovaly už v listopadu.

Írán varuje

Írán varoval, že v případě předání svého programu Radě bezpečnosti začne s obohacováním uranu. Podle některých zpráv však už centrifugy, kde dochází k jeho postupnému obohacování, běží.

Írán stále opakuje, že jeho jaderný program je mírový a že jeho cílem je produkovat dostatek potřebné elektrické energie. Írán však má nosiče jaderných zbraní, které by mohly zasáhnout například území Izraele. Sousední Pákistán jaderné zbraně vlastní, sám je vyvinul, ale nečelil takovým problémům jako Írán. Má je zřejmě i Izrael.

Reklama

Související články

Írán začal pracovat na obohacování uranu

Írán v úterý potvrdil, že obnovil část procedury obohacování uranu. Oznámil to íránský vyjednávač Džavád Vaídí. "Neznamená to ale, že jedeme na plný výkon....

Výběr článků

Načítám