Hlavní obsah

Blair: důvodem k vyslání vojsk do Iráku byl i Bůh

– LONDÝN

Britský premiér Tony Blair zmínil mezi důvody svého rozhodnutí vyslat vojska do Iráku také Boha. Uvedl to v sobotu v televizní debatě pro stanici ITV. Zmínkou o Bohu však Blair vyvolal kritiku některých příbuzných 103 britských vojáků, kteří dosud v Iráku padli.

Článek

Blair reagoval na odpor Britů proti účasti jejich země v irácké válce. Uvedl, že v roce 2003 musel přijmout rozhodnutí podle svého vědomí a svědomí. Až "historie a Bůh posoudí", zda jeho krok byl správný, uvedl. 

"Je třeba přijmout rozhodnutí a naučit se s ním žít. Nakonec bude vše souzeno a pokud jste věřící, uvědomujete si, že vás budou soudit jiní," dodal Blair.

Na dotaz novináře, co tím myslí, dodal: "Souzen jinými lidmi, a pokud věříte v Boha, souzen i Bohem."

Blair však odmítl upřesnit, jestli se před svým rozhodnutím modlil k Bohu. Naznačil pouze, že jeho politika vychází z křesťanských hodnot a křesťanské filosofie. Britský premiér je anglikánského vyznání, pravidelně chodí do kostela.  

Některé příbuzné padlých Britů, jichž od března roku 2003 padlo v Iráku 103, Blairovo prohlášení pobouřilo. Reg Keys, jehož syn byl zabit v Iráku hned v roce 2003, premiéra obvinil, že se pokouší o náboženské ospravedlnění války.

"Myslím, že náboženství by mělo být drženo mimo irácký konflikt. Irák je katastrofální politický omyl," řekl pro BBC Keys. Matka jiného zabitého vojáka prohlásila, že "dobrý křesťan by nemohl být pro tuto válku".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám