Hlavní obsah

Slovenský premiér si na lyžích těžce zlomil nohu

Právo, Novinky, ČTK, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda to opravdu nemá lehké. Po politických problémech, kdy se nedávno rozpadla jeho koaliční vláda, bude řešit zdravotní problémy. V sobotu si totiž při lyžování ve středisku Velká Rača na severozápadním Slovensku komplikovaně zlomil nohu.

Článek

Dispečer nemocnice v Čadci, kam byl premiér ze sjezdovky dopraven, řekl, že jednapadesátiletý Dzurinda má spirálovitou zlomeninu pravé holeně. Pak byl premiér převezen do Bratislavy.

Premiér Dzurinda je už po operaci. Zlomeninu dolní části holenní kosti v blízkosti kotníku lékaři zpevnili příčnými šrouby. Jak oznámil odpoledne novinářům ministr zdravotnictví Rudolf Zajac, předseda vlády leží v celkové anestézii na anesteziologicko-resuscitačním oddělení Fakultní nemocnice v bratislavském Ružinově. "Premiér by mohl být mobilní ve středu nebo ve čtvrtek," dodal ministr.

Podle šéfa operačního týmu Petra Šimka se jednalo o běžný lyžařský úraz. "Podobná zranění se léčí asi 6 týdnů. Pacient bude ze začátku odkázaný na berle a vozík," dodal lékař s tím, že zákrok neprovázely žádné komplikace. 

Dzurinda si vyrazil zalyžovat kolem 08:00, poté se měl zúčastnit zahájení lyžařských závodů rodin. "Chtěl využít volného času a zalyžovat si," řekl premiérův mluvčí Martin Maruška. Na svahu však byl mokrý čerstvý sníh, který napadal na zmrzlý podklad. Tuto situaci premiér pravděpodobně podcenil.

"Už v sedm jsem si přivstal, abych si ještě trošku zalyžoval, v noci ale napadlo hodně sněhu, byl dost těžký," řekl Dzurinda novinářům ze záchranářského lůžka. Při poslední jízdě se prý dostal do velmi hlubokého sněhu a přepadl přes špičky lyží.

Slovenský premiér je vášnivým sportovcem, věnuje se hlavně vytrvalostnímu běhu. V premiérské funkci, kterou zastává od roku 1998, dosud neměl žádné vážnější zdravotní problémy.

Podle Marušky zatím není jasné, zda bude nutné kvůli úrazu zrušit Dzurindovu cestu do Spojených států, kam měl odletět za týden. V pondělí 13. března se má Dzurinda sejít s americkým prezidentem Georgem Bushem.

Reklama

Výběr článků

Načítám