Hlavní obsah

Ptačí chřipku by mohla léčit chemoterapie

Právo, nek, DPA, ČTK

Chemoterapie používaná při poruchách lidského imunitního systému by mohla být i účinnou léčbou pro pacienty, kteří se nakazili smrtelně nebezpečným virem ptačí chřipky H5N1. K tomuto závěru dospěl tým vědců ze stockholmské univerzitní kliniky. O výzkumu informoval časopis New Scientist.

Článek

Nový způsob uvažování a hledání nových možností léčby jsou podle nich "nanejvýš nutné" vzhledem k tomu, že nákaze dosud podlehlo 50 procent infikovaných lidí, nebyla dosud vyvinuta příslušná vakcína a nemoc se šíří po celé planetě.

Onkolog Jan-Inge Henter upozornil, že symptomy pacientů infikovaných virem H5N1 se velmi podobají těm, kterými trpí lidé s poruchou imunitního systému hemofagocytující lymfohistiocytóza (HLH). Jestliže je chemoterapie pacientům trpícím HLH podána okamžitě, vzrůstá podíl těch, kdo přežijí, z 56 na 90 procent ve srovnání s těmi, kteří se léčbě podrobí až po čtyřech týdnech nebo vůbec.

V Evropě se mezitím nadále zvyšuje počet potvrzených případů nákazy H5N1 u ptáků. V Německu se vyšplhal již na 136, přičemž infikována byla i jedna kočka. Nákaza se navíc přenesla do další, v pořadí již páté spolkové země - Braniborska.

Na 22 vzrostl počet případů nebezpečného kmene ptačí chřipky v Rakousku, když včera místní laboratoře ohlásily dalších osm infikovaných ptáků. Jejich mrtvoly byly nalezeny v rizikových oblastech spolkové země Štýrska, kde se virus H5N1 vyskytl už dříve. Jedenáct nových případů nákazy stejným druhem viru včera ohlásila také Francie. Všechny nákazy se objevily v departmentu Ain.

Podezření i v Srbsku

První případ ptačí chřipky zaznamenalo Srbsko. Jak včera uvedlo srbské ministerstvo zemědělství, veterináři odhalili nemoc v těle uhynulé labutě v oblasti města Sombor nedaleko hranic s Maďarskem a Chorvatskem. Zda jde o vysoce patogenní podtyp H5N1, mají prokázat či vyloučit testy v referenční laboratoři ve Velké Británii.

"Srbská vláda přijme předepsaná ochranná opatření k zamezení šíření nemoci ještě před tím, než budou známy výsledky testů v britské laboratoři," ujistilo ministerstvo. Patrně na ptačí chřipku zemřela jedna žena z města Násiríja na jihu Iráku. V Bagdádu a v Káhiře experti prováděli testy, které mají přítomnost H5N1 potvrdit, nebo vyvrátit.

Zdravotnické úřady také oznámily, že podezření na výskyt tohoto viru se zkoumá i v bagdádské čtvrti Šula. Nemoc se také vyskytla ve dvou vesnicích v provincii Dijála severovýchodně od irácké metropole, v oblasti kvůli tomu byla vybita infikovaná drůbež. Už v únoru se v Iráku potvrdila dvě úmrtí v důsledku ptačí chřipky. Nebezpečnému viru podlehli dívka a její strýc z města Sulajmáníja na severu země.

Na příchod infekce se připravují i Spojené státy - ministerstvo zdravotnictví nakoupilo více než 14 miliónů dávek protichřipkových antivirových léků. Ministr zdravotnictví Michael Leavitt řekl, že nikdo neví, zda a kdy bude virus ohrožovat i lidi. Je ale prý jen otázkou času, kdy se na americkém území infikují ptáci ve volně přírodě a možná i drůbež. "Může to být velmi brzy," dodal.

U drůbeže v USA už v izolovaných případech ptačí chřipku zaznamenali, ale ne virus H5N1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám