Hlavní obsah

Bush věděl o nebezpečnosti Katriny, později lhal

WASHINGTON

Představitelé amerických federálních úřadů varovali loni před úderem hurikánu Katrina prezidenta George Bushe a ministra vnitřní bezpečnosti Michaela Chertoffa, že bouře může protrhnout hráze kolem New Orleans, ohrozit evakuované v hale Superdome a vůbec být nad síly záchranářů. Bush se o situaci nezajímal, lidem pak ale tvrdil, že země je na hurikán připravena.

Článek

Vyplývá to z video nahrávek porad, které měl Bush s představiteli federálních úřadů zabývajících se živelními pohromami a záchrannými pracemi. Podle ní vedoucí federálních agentur varovali Bushe dramatickým a naléhavým způsobem. Při posledním brífinku na vládní úrovni den před úderem Katriny 29. srpna Bush nepoložil jedinou otázku, ale ujistil pak představitele ohrožených států: "Jsme plně připraveni."

Z videonahrávek a přepisů jednání vyplývá, že federální představitelé předpokládali, že může dojít k tragédii, jaká pak v New Orleansu a na jiných místech skutečně nastala. Ale trvalo jim osudně dlouho, než si uvědomili, že nemají dostatek prostředků, aby jí čelili.

Bushův sebevědomý výrok z 29. srpna ostře kontrastuje s varováními, kterými ho zahrnoval šéf Federální agentury pro řízení (FEMA) Michael Brown a řada federálních, státních a místních představitelů. Při poradách expert na hurikány Max Mayfield dal najevo "hluboké obavy", pokud jde o neworleanské hráze, které se po Katrině skutečně protrhly.

Nahrávky jsou důkazem o lžích

Brown také řekl Chertoffovi, že se bojí, že v New Orleansu není dost záchranářů na evakuaci lidí ze Superdome. "Mám obavy, zda mají kapacity na to, aby reagovali na takovou katastrofu v rámci katastrofy" řekl mu Brown před úderem Katriny.

Záznamy vyvracejí argument představitelů ministerstva vnitřní bezpečnosti, že před hurikánem nebylo zřejmé, že způsobí takové škody. Video ukazuje, že federální i státní představitelé o hrozbách jednali včas a uvědomovali si, že Katrina způsobí mimořádné škody.

Stejně tak Bush řekl čtyři dny po úderu Katriny, že "nikdo nepředpokládal protržení hrází". Ale přepisy i videozáznamy potvrzují, že se o této hrozbě hodně mluvilo a Bush se jí také obával.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Katrina zabil přes pět set lidí

Podle zpráv z noci na úterý si hurikán Katrina vyžádal nejméně 513 obětí, v Louisianě zabil 279 lidí, v sousedním Mississippi 218 osob, na Floridě 14...

Výběr článků

Načítám