Hlavní obsah

Letenky mají pomoci v boji proti AIDS v dalších deseti zemích

PAŘÍŽ

Deset zemí chce po vzoru Francie a Brazílie zatížit letenky zvláštní daní, z níž by šly peníze chudým zemím bojujícím s AIDS, malárií a tuberkulózou. Ve středu to oznámil francouzský ministr zahraničí Philippe Douste-Blazy.

Článek

K Francii a Brazílii se chtějí připojit Chile, Kypr, Kongo, Pobřeží slonoviny, Jordánsko, Lucembursko, Madagaskar, Mauricius, Nikaragua a Norsko. "Další země zvažují, že by následovaly jejich příkladu," dodal ministr a postěžoval si, že proti ideji jsou USA, Kanada a letecké společnosti.

Ve Francii nová daň začne platit od 1. července. Jednotlivé letenky se zatíží daní ve výši 1 až 40 eur. Francie očekává, že takto získá 200 miliónů eur ročně. Plán podporují Spojené národy.

Mezinárodní organizace leteckých dopravců IATA ve středu vyzvala vlády, aby odmítly tyto daně. "Letecké společnosti podporují rozvoj tím, že dopravují zboží a turisty (do těchto zemí). Učinit leteckou dopravu dražší, je blízké kousat do ruky, která pomáhá rozvoji," uvedl ředitel IATA Giovanni Bisignani.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám