Hlavní obsah

Slovenský soud rozpustil extrémistickou stranu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Nejvyšší soud Slovenské republiky ve středu rozpustil extrémistickou stranu Slovenská pospolitosť - národní strana, která se hlásí k myšlenkám válečného Slovenského štátu. Její členové například nosí uniformy podobné stejnokroji Hlinkovy gardy. Nejvyšší soud rozhodl na základě návrhu generálního prokurátora Dobroslava Trnky.

Článek

Verdikt soudu je pravomocný a není možné se proti němu odvolat. Je to historicky první případ, kdy na Slovensku soud rozpustil politickou stranu. Nejvyšší soud rozhodl, že stanovy strany a její činnost jsou v rozporu se slovenskou ústavou. 

"Dnes to byl krátký proces, typický pro stalinistické režimy. Rozhodnutí soudu je důkazem, že je potřeba bojovat za to, aby se v tomto státě konečně změnily poměry," reagoval na rozhodnutí soudu vůdce nacionalistické strany Marián Kotleba.

Prohlásil, že členové strany založí novu politickou stranu nebo se nadcházejících předčasných voleb zúčastní pravděpodobně na kandidátce jiné strany. Neupřesnil ale které.

Kotleba i jeho zástupce čelí obviněním z trestních činů podpory a propagace hnutí směřujících k potlačování práv a svobod občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám