Hlavní obsah

Íránsko-ruské jaderné rozhovory budou pokračovat ve středu

MOSKVA/TEHERÁN

Rozhovory Ruska a Íránu o íránském jaderném programu budou pokračovat ve středu v Moskvě. Íránskou delegaci na nich povede předseda íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alí Larídžání a ruskou šéf Bezpečnostní rady Ruska Igor Ivanov. Účast hlavního íránského jaderného vyjednávače Larídžáního ukazuje, jak velkou váhu Teherán jednání přikládá.

Článek

Podle ředitele íránské Organizace pro jadernou energii Golámrezá Ákázádeho se íránští a ruští představitelé v neděli v Teheránu předběžně dohodli na vybudování společného zařízení na obohacování uranu pro Írán v Rusku.

Moskva ale v pondělí zdůraznila, že podmínkou pro tento proces na ruském území je moratorium na obohacování uranu, použitelného i na výrobu jaderných zbraní, v Íránu.

Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí v úterý  na návštěvě Japonska naopak zopakoval přetrvávající stanovisko Íránu, že Teherán se obohacování uranu na svém území nevzdá, i když přijme ruskou nabídku. Dohodě o společném rusko-íránském projektu tak podle agentur stojí v cestě ještě velké překážky.

Mottakí v úterý přesto vyjádřil naději, že ruský návrh by mohl snížit mezinárodní obavy týkající se jaderných ambicí Teheránu. "Ruský návrh by mohl být mostem mezi právem Íránu na mírové využití jaderné energie a získáním mezinárodní důvěry," podotkl šéf írásnké diplomacie.

Reklama

Související články

Írán začal pracovat na obohacování uranu

Írán v úterý potvrdil, že obnovil část procedury obohacování uranu. Oznámil to íránský vyjednávač Džavád Vaídí. "Neznamená to ale, že jedeme na plný výkon....

Výběr článků

Načítám