Hlavní obsah

Irving ve vězení zpochybnil počet obětí v Osvětimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/LONDÝN

V Rakousku vězněný britský historik David Irving v rozhovoru v úterý opět zpochybnil holocaust. Podle něj byl počet obětí v Osvětimi menší, než se uvádí. Před soudem v Rakousku přitom uvedl, že už změnil svůj názor na holocaust. Dříve tvrdil, že se Hitler nesnažil systematicky vyhladit Židy. Za rozhovor mu hrozí další soud, protože v něm opět zpochybnil holocaust.

Článek

V rozhovoru pro BBC připustil, že někteří Židé zahynuli v plynových komorách. Dodal, že když bude akceptovat, že při Operaci Reinhard zemřelo v Treblince a Sobiboru 1,4 miliónu lidí, nemůže přijmout uváděnou výši osvětimských obětí. Podle něj byly v Osvětimi jen dvě malé plynové komory a ne velké, o nichž mluví jiní historici. "Jak to, že při výkonnosti Němců vyhlazovací program přežilo tolik Židů?" ptá se drze Irving.

Podle něj je také otázkou, nakolik byl do zabíjení Židů zapleten Hitler, zda věděl o jeho rozsahu.

Dříve Irving tvrdil, že v Osvětimi žádné plynové komory nebyly. Prý neměl dost dokumentů. Nyní přiznává, že nacisté zabili milióny Židů.

Irving přitom chce, aby mu byl zkrácen tříletý trest, k němuž byl odsouzen 20. února ve Vídni. Žalobci naopak chtějí, aby byl ve vězení déle. Kancelář rakouského prokurátora uvedla, že trest je příliš nízký, neboť zpochybňování holocaustu lze trestat až deseti lety. Požaduje to kvůli tomu, že Irving má velký vliv na pravicové radikály.

Irvingovy knihy, které oslavují nacisty a Wehrmacht, přitom vyšly i v ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám