Hlavní obsah

Hon na Mladiče se možná chýlí ke konci

BĚLEHRAD

Ratko Mladič nebyl zatčen a je stále na útěku před spravedlností, sdělil ve středu mezinárodní soudní tribunál v Haagu. Popřel tak zprávy, že se bývalého srbského generála podařilo v Srbsku zatknout.

Článek

V Srbsku ale i nadále kolují neoficiální zprávy, že byl zatčen, nebo že se s ním vyjednává, aby se dobrovolně vzdal. Srbský tisk se přiklání k tomu, že dlouhá honička za Mladičem je už u konce a že jeho zadržení je blíž než kdykoli předtím.

Navzdory všem dementi bělehradská rozhlasová stanice B92 v úterý i ve středu hlásila, že Mladič byl zadržen v Bělehradě a převezen na vojenskou základnu v Tuzle na severu Bosny. Příslušník tajné policie agentuře AFP v úterý večer řekl, že operace zaměřená na lokalizaci a zadržení Mladiče stále pokračuje, zatím bez výsledku.

"Mladič zadržen", tak nadepsal dnes velkými písmeny nacionalistický list Glas Javnosti článek doplněný velkou fotografií generála. "Ratko Mladič a jeho tělesný strážce byli zadrženi v jednom bělehradském bytě, kde se už dříve vedla jednání o jeho dobrovolném odchodu do Haagu," napsal list s odvoláním na zdroj blízký srbské vládě.

Deník Večernje Novosti je opatrnější a uvádí, že smyčka kolem uprchlíka se stahuje. "Politické přípravy na jeho zadržení jsou v plném proudu a Mladič dostal jen trochu času, aby se mohl sám rozhodnout, že se vzdá," píše list. Že je Mladič v domácím vězení a jedná o podmínkách, za jakých se vzdá, píše i list Blic.

Srebrenický řezník

Dvaašedesátiletý Mladič je obviněn z genocidy kvůli tříletému obklíčení Sarajeva za bosenské války a vyvraždění téměř osmi tisíc Muslimů v bosenské enklávě Srebrenica v roce 1995.

Vlivný vládní list Politika cituje anonymní zdroje, podle nichž operace směřující k jeho zadržení byla zahájena v úterý tři a půl hodiny po půlnoci v bělehradské čtvrtí Nový Bělehrad, ale byla pak náhle přerušena.

Všechny sdělovací prostředky také uveřejňují dementi mluvčího vlády, který uvedl, že informace o zadržení Mladiče jsou falešné a poškozují úsilí vlády o uzavření spolupráce s ICTY.

Srbsko je už dlouho vystaveno silnému tlaku, aby zadrželo Mladiče, Evropská unie podmiňuje jeho zatčením a postavením před soud v Haagu pokračování jednání o přístupové a asociační dohodě s Bělehradem. Informace o zadržení Mladiče se objevily právě krátce před plánovaným pokračováním rozhovorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám