Hlavní obsah

V amerických vojenských vězeních zemřelo 100 zadržovaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V amerických vězeních v Afghánistánu a Iráku zemřelo od srpna 2002 skoro 100 zadržovaných. Vyplývá to ze zprávy americké organizace na ochranu lidských práv Human Rights First, která má být zveřejněna ve středu. V úterý o tom informovala televize BBC.

Článek

Celkem v americké vazbě v obou zemích zahynulo 98 lidí. Ve 34 případech se podle zprávy jedná o úmyslné nebo neúmyslné zabití. Americké ministerstvo obrany uvedlo, že dokument nevidělo, ale každý případ špatného zacházení bere "velmi vážně" a v případě potřeby je bude stíhat.

Zpráva Human Rights First vychází z informací získaných z Pentagonu a dalších oficiálních amerických zdrojů, uvedla představitelka skupiny Deborah Pearlsteinová. Jsme přesvědčeni o pravdivosti a spolehlivosti těchto údajů, řekla.

Podle ní bylo 34 případů klasifikováno jako zabití "způsobené záměrně nebo bezohledným jednáním". V osmi až 12 případech byli prý vězni umučeni k smrti.

Dalších 11 případů úmrtí je podezřelých. Přesto jsou v případech úmrtí vězňů obvinění řídká a tresty lehké, tvrdí se ve zprávě. Mezi jinými líčí případ vězně, který byl shozen z mostu do irácké řeky Tigris. Další byl prý udušen ve spacím pytli.

V programu BBC, který o zprávě informoval, americký velvyslanec v Iráku Zalmay Khalilzad zdůraznil, že "naprostá většina" vojáků dodržuje zákony. Připustil ale, že k týrání vězňů někdy dochází. "Vojáci jsou lidé, dělají chyby, porušují zákony a musí se z toho zodpovídat," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám