Hlavní obsah

Havrani z Toweru jsou kvůli chřipce pod zámkem

LONDÝN

Pověstných šest havranů, kteří hlídají londýnský Tower, zavřeli jejich opatrovníci do zvláštních klecí. Panuje totiž obava, že by se mohli nakazit ptačí chřipkou.

Článek

"Ačkoli nejsme rádi, že musíme havrany z Toweru zavřít dovnitř, domníváme se, že je to nejbezpečnější opatření, jež můžeme přijmout pro jejich ochranu, vezmeme-li v úvahu rychlost, jakou se virus šíří Evropou," prohlásil příslušník královské stráže Derrick Coyle.

"Radíme se o možném vakcinování proti ptačí chřipce. Zatím našim havranům poskytujeme tolik péče a pozornosti, kolik je třeba," dodal Coyle.  

Podle legendy havrani nesmí opustit zmíněnou pevnost z 11. století stojící na břehu řeky Temže, jinak se Tower a s ním i celé království zhroutí.

Král Karel II. v 17. století nařídil, že Tower musí neustále střežit nejméně šest havranů. Aby ptáci, kteří nesou jména Branwen, Hugine, Munin, Gwyllum, Thor a Baldrick, neulétli, mají zkrácená křídla.

Reklama

Související témata:

Související články

Ptačí chřipka už je i ve Francii

Další evropskou zemí, která v sobotu potvrdila výskyt ptačí chřipky, je Francie. Podle francouzského ministerstva zemědělství testy prokázaly přítomnost viru...

Výběr článků

Načítám