Hlavní obsah

Papež: Respektujme náboženství i jejich symboly

VATIKÁN

Papež Benedikt XVI. v pondělí zdůraznil nezbytnost respektovat různá náboženství a jejich symboly. Nejvyšší autorita římskokatolické církve to prohlásila v době, kdy muslimský svět pobouřily karikatury proroka Mohameda. Benedikt XVI. se k této záležitosti vyslovil vůbec poprvé.

Článek

"V dnešním mezinárodním kontextu je katolická církev přesvědčena, že v zájmu míru a porozumění mezi národy a lidmi je naléhavě nezbytné, abychom respektovali náboženství a jejich symboly a aby se věřící nestávali terčem provokací, jež zraňují jejich náboženské cítění," řekl papež.

"Netolerance a násilí nemohou být nikdy ospravedlněny jako reakce na urážky, protože to nejsou odpovědi slučitelné s posvátnými principy náboženství," řekl zároveň, když přijímal nového velvyslance Maroka ve Vatikánu Alího Ačúra. Kritizoval také ty, kdo zneužívají zraněné náboženské cítění pro podněcování násilí.

"Pro věřící stejně jako pro všechny lidi dobré vůle je jedinou cestou, která může vést k míru a bratrství, úcta k přesvědčení a náboženským praktikám druhého, aby tak v každé společnosti byla skutečně každému reálně zaručena možnost vyznávat to náboženství, které si svobodně zvolil," uvedl Benedikt XVI.

V katolické Itálii většina politiků Mohamedovy karikatury kritizuje, ale zároveň požaduje ochranu křesťanů v muslimských zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám