Hlavní obsah

Zavalení horníci v mexickém dole zřejmě nepřežili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXICO

Při důlním neštěstí v Mexiku bylo v neděli zavaleno 65 horníků. V dole u města Melchor Murquiz nedaleko USA podle svědků v neděli explodoval nahromaděný plyn. Záchranáři vyjádřili v pondělí obavu, že žádný z nich nepřežil.

Článek

"Udržujeme si naději, ale musíme být realisti. Vzhledem k prostředí s plyny, různým rizikům a ubíhajícímu času je všechno proti nám," vyjádřil šéf záchranářů Sergio Robles obavu, že se nejspíš nikdo nezachrání.

"Jsme zoufalí a myslíme na nejhorší. Záchranné práce postupují pomalu a dole nemají žádný kyslík, žádné světlo, žádné jídlo," sdělil pětadvacetiletý inženýr Edgar Hernandez, jehož bratr je mezi nezvěstnými.

Sedm horníků, kteří ve chvíli exploze byli mimo důl, bylo se zraněními hospitalizováno. Podařilo se ale vyprostit i několik dalších, dodal  mluvčí civilní ochrany Miguel Ángel Beltrán bez přesnějších údajů. Mexické sdělovací prostředky nevylučují, že sesuv v dole způsobil výbuch důlního plynu.

Na záchranné práce v dole Conchos byli povoláni kromě civilní ochrany také vojáci. Okres San Juan de Sabinas leží v oblasti s ložisky uhlí. Důl se nachází asi 250 kilometrů severně od Saltilla, metropole státu Coahuila, který sousedí s Texasem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám