Hlavní obsah

Anglie od roku 2007 zakáže kouřit na veřejnosti

LONDÝN

Poslanci britské Dolní sněmovny schválili v úterý večer zákon o zákazu kouření na všech veřejných místech v Anglii a Walesu. Završili tak dlouhé měsíce bojů o tvrdší variantu legislativy, během nichž mimo jiné vyšly najevo velké názorové rozdíly napříč kabinetem premiéra Tonyho Blaira.

Článek

Pro úplný zákaz hlasovalo 384 zákonodárců, proti zvedlo ruku 184 poslanců. Velké zmatky provázel zejména boj o to, zda se má zákaz týkat hospod, jež nepodávají jídlo, a soukromých klubů. Ministryně zdravotnictví Patricia Hewittová ještě ráno v rozhlase tvrdila, že by v nich zákaz platit neměl, protože se "prakticky neliší od domácností". Během odpolední debaty ale provedla obrat o 180 stupňů a přiklonila se k Blairovi a deseti dalším ministrům podporujícím totální zákaz. Naopak ministr obrany John Reid a pět zbývajících ministrů užšího Blairova kabinetu se vyslovilo proti.

Jedinou výjimku z přísného zákona budou představovat soukromá obydlí, domy s pečovatelskou službou, nemocnice, věznice a hotely. Zodpovědným úředníkům či zaměstnavatelům, kteří zanedbají prosazování zákonné normy, bude hrozit pokuta až 2500 liber (100 tisíc Kč), jednotlivci porušující zákon budou na místě nuceni zaplatit 200 liber (osm tisíc Kč). Původně se počítalo s nižšími postihy, vláda je ale na poslední chvíli více než zdesateronásobila v obavě, že restauratéři a majitelé klubů by raději platili snesitelné penále a ponechali vše při starém. V rámci zákona se také zvýšila věková hranice pro prodej cigaret z 16 na 18 let.

Podle některých poslanců představuje zákon "nejvýznamnější pokrok v boji za zdraví národa za posledních 50 let, tedy za období, kdy je již známá přímá souvislost mezi kouřením a rakovinou". Ministryně zdravotnictví Patricia Hewittová dodala, že úplný zákaz může usnadnit odvykání až 600 tisícům Britů.

Pře o soukromé kluby

Deník The Daily Telegraph nicméně včera označil rozhodnutí parlamentu za největší porušení osobní svobody, jakého se kdy Blairova vláda dopustila. Listu vadí zejména zákaz v soukromých klubech, jejichž majitelé měli dosud vždy právo rozhodovat o členství a stanovovat podmínky. "Stát jim nyní toto právo odebírá, a co je ještě horší, vytváří precedens pro ještě větší omezení v budoucnosti," míní list.

Země, kde se nesmí kouřit ve veřejných prostorách

Černá Hora

Irsko

Itálie

Makedonie

Malta

Norsko

Španělsko

Švédsko

Ukrajina

Levicový The Guardian naopak tvrdou variantu otevřeně chválí. "Poslanci udělali dobře. Kouření je závislost a kuřáci potřebují pomoc. Dvě třetiny kuřáků udávají, že s kouřením chtějí přestat. Více než čtyři pětiny litují toho, že s kouřením vůbec kdy začali. Náplasti a substituční terapie pomáhají, ale nový zákaz pomůže víc. Znamená velký krok směrem k zakončení tabákového věku," dodává deník.

Reklama

Výběr článků

Načítám