Hlavní obsah

Bushe kritizovali za pomalou pomoc New Orleans

WASHINGTON

Ve středu zveřejněná zpráva amerického Kongresu o postupu po hurikánu Katrina, který zpustošil New Orleans, tvrdě kritizovala prezidenta George Bushe i Federální agenturu pro řízení záchranných prací (FEMA) za opožděnou reakci, která "musí být posouzena jako selhání". Zprávu podepsalo 11 kongresmanů za republikánskou stranu, demokraté zprávu nepodepsali jako "slabou".

Článek

Rychlejší reakce by snížila rozsah katastrofy, při niž zahynulo přes 1300 lidí. "Pokud by se Bílý dům zapojil do řešení situace okamžitě, umožnilo by to rychleji evakuovat obyvatele New Orleansu, obklíčené záplavami v důsledku prasklých hrází," uvádí zpráva.

Její autoři vyčítají Bílému domu především dlouhé váhání, než vzal na zřetel informace o prolomení hrází. Přestože měli členové týmu hodnověrné informace o skutečném stavu od FEMA, přijali rozhodnutí až 12 hodin po pozorovacím letu pracovníků FEMA nad městem. Evakuační operace Národní gardy začaly příliš pozdě a byly pomalé.

"V praxi je třeba prezidentského rozhodnutí, aby byly logistické prostředky armády nasazeny rychle a dokázaly zvládnout mimořádné potřeby potravin, ubikací a lékařské pomoci pro velké skupiny obyvatel," zdůrazňuje zpráva. Předseda komise Kongresu Tom Davis označil za "velké zklamání", že Bílý dům odmítl komisi poskytnout požadované informace a dokumenty, které údajně mohly "obohatit závěry komise".

Záchranáři pobíhali jako strážníci z grotesky

Tvrdá kritika padla na ministerstvo pro vnitřní bezpečnost, republikánská senátorka Susan Collinsová označila postup ministerstva "za "opožděnou, nejistou a neefektivní". Demokratický senátor Joseph Lieberman, který byl zastoupen v komisi, sdělil, že záchranáři pod vedením ministerstva "pobíhali okolo jako keystonští strážníci, nebyli si jistí, co a jak by měli dělat". Byl velmi rozčílen tím, že ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff  den poté, co se hurikán přehnal přes New Orleans odletěl do Atlanty na konferenci o ptačí chřipce. "Jak jste mohl tu noc jít do postele, aniž byste věděl, co se děje v New Orealns?" ptal se ho Lieberman.

"Věřil jsem, že (bouře) nenapáchala nejhorší, co si můžete představit," odpověděl Chertoff.

Podle komise bylo chybou, že v čele FEMA stál právník Michael Brown, který v dané oblasti neměl žádné zkušenosti. Byl komisařem Mezinárodní asociace arabských plnokrevníků a pořádal výstavy koní.  Collinsová sdělila, že zůstává stále "perplex", že si Chertoff vybral Browna. Chertoff sdělil, že o schopnostech Browna "neměl důvod pochybovat". "Kdybych věděl, co vím nyní o Brownově agendě, udělal bych něco jinak," uvedl Chertoff. Brown by během odstraňování následků katastrofy vyměněn.  Demokraté požadují demisi Chertoffa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám