Hlavní obsah

Izrael odmítá, aby palestinský premiér byl z hnutí Hamás

– JERUZALÉM

Izrael přeruší styk s palestinskou správou, pokud se novým premiérem nebo mluvčím vlády stane příslušník militantního hnutí Hamás, které vyhrálo 25. ledna volby. Uvedl to ve středu izraelský ministr obrany Šaul Mofaz.

Článek

"Jestliže si Palestinci vyberou jako premiéra anebo mluvčího vlády z Hamásu, Izrael okamžitě ukončí všechny styky s palestinskou samosprávou," uvedl Mofaz. "Nezdá se mi, že je Hamás ochoten vzdát se své ideologie zničení Izraele." To však podle něj není důvod vítězství ve volbách: "Palestinci hlasovali pro Hamás, protože měli už dost korupce a anarchie, nešlo o ideologii."

Nový palestinský parlament zasedne poprvé v sobotu. Většinu v něm má Hamás, který obsadí 74 křesla ze 132.

Hamás několikrát odmítl požadavky mezinárodního společenství, aby uznal Izrael a odzbrojil své ozbrojené křídlo. S Izraelem je však ochoten jednat.  Premiéra sice jmenuje prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, ale nominace musí být schválena parlamentem.

Podle Hamásu má být nová vláda technokratická a jejími členy by měli být i představitelé dosud vládnoucího Fatahu. "Cítíme, že je tu trend sestavit s Fatahem vládu národní jednoty," uvedl Muhammad Abú Tir, který byl číslem dvě na kandidátce Hamásu. Opět však zopakoval, že Hamás není připraven uznat Izrael: "Za žádné situace se nevzdáme svých národních práv  a nedáme okupaci legitimitu tím, že bychom uznali Izrael." Izrael od války v roce 1967 okupuje západní břeh Jordánu a Golanské výšiny. Pásmo Gazy loni předal do rukou palestinské samosprávy. Tir také odsoudil mírové dohody z Osla. Prý zbrzdily řešení situace.

Zastřelili Palestince s hračkou samopalu

Izraelci ve středu zastřelili šestnáctiletého Palestince s hračkou samopalu. Podle Palestinců byl duševně nemocný. Izraelské vojenské zdroje uvedly, že vojáci zahájili palbu u Džanínu, když na ně dav Palestinců začal házet kameny a spatřili v něm ozbrojeného člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám