Hlavní obsah

V Maďarsku je ptačí chřipka, nejde ale o kmen H5N1

– BUDAPEŠŤ, ŠTÝRSKÝ HRADEC
Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

V Maďarsku byl potvrzen virus ptačí chřipky H5N u třech labutí, které zahynuly na jihu země v župě Bács - Kiskun u obcí Nagybaracska a Csátalja. Ve středu na mimořádné tiskové konferenci to potvrdil maďarský premiér Ferenc Gyurcsány. Podle něj však nejde o smrtelně nebezpečný kmen H5N1, který je přenosný na lidi.

Článek

Premiér zdůraznil, že tento virus neohrožuje lidi, ale varoval občany před kontaktem s uhynulou drůbeží a ptáky. "Žádáme občany, aby v takovém případě okamžitě informovali příslušné orgány," uvedl Gyurcsány.

Tkáň uhynulých labutí byla poslána k testům do referenční laboratoře v britském Weybridge. Internetové stránky maďarského rozhlasu uvedly, že britské testy vyloučily, že by šlo od virus H5N1. Evropská komise ve středu ovšem ještě výsledky nezveřejnila.

Ministr hospodářství János Kóka uvedl, že vláda vyčlenila dvě miliardy forintů na výrobu očkovací látky proti ptačí chřipce a dalších 110 tisíc euro dostane Maďarsko od Bruselu na boj s ptačí chřipkou.

Okamžitě po zjištění ptačí chřipky Maďarsko podniklo příslušná preventivní opatření, spočívající ve vytyčení několikakilometrových ochranných zón okolo místa nálezu uhynulých ptáků, kde drůbež nesmí být chována ve volných výbězích a její přeprava je zakázána. Stejné kroky již uplatnilo Řecko, Itálie a Německo, jakož i Slovinsko a Rakousko, kde panuje silné podezření na výskyt viru H5N1.

Česko zakáže výstavy a trhy drůbeže a ptáků již od úterý 21. února. Jde o rekaci na výskyt ptačí chřipky ve střední Evropě.

Podle Rakušanů podlehly labutě viru H5N1

Dvě uhynulé labutě nalezené v pondělí v Mellachu poblíž Štýrského Hradce byly nakaženy virem H5N1. Vyplývá to z výsledků kontrolních testů, které provedli experti rakouského Institutu výzkumu veterinární medicíny v Mödlingu a zveřejnili je ve středu. Vzorky tkáně obou labutí byly již zaslány laboratoři v anglickém Weybridge, která má akreditaci Evropské unie a která by měla podezření potvrdit, nebo vyvrátit. Výsledky se očekávají začátkem příštího týdne, ale rakouští odborníci jsou přesvědčeni, že jejich závěry budou potvrzeny.

Ministr zemědělství štýrské zemské vlády Hans Seitinger ve středu odpoledne oznámil třetí případ ptačí chřipky v Rakousku u labutě, která byla nalezena na stejném místě jako dva předešlé infikované kusy. Z agenturních zpráv zatím nevyplývá, zda byla i v tomto případě zjištěna přítomnost nebezpečného viru H5N1, který může být přenosný i na člověka, či zda jde o jiné méně nebezpečné varianty kmene H5.

"Neexistuje žádné bezprostřední nebezpečí pro obyvatelstvo a tudíž ani důvod k jakékoli panice," řekla ministryně zdravotnictví Maria Rauchová-Kallatová. Ujistila rovněž, že dosud přijatá opatření jsou dostatečná a není zatím důvod je dále zpřísňovat. Stejně tak není důvod jakkoli omezovat spotřebu domácí drůbeže nebo vajec.

Reklama

Související témata:

Související články

ČR zakázala firmám venkovní chov drůbeže

Chovatelé, kteří pro drůbež mají venkovní výběhy, ji budou muset od čtvrtka zahnat pod střechu. Nařidila to v úterý ústřední nákazová komise v reakci na výskyt...

Výběr článků

Načítám