Hlavní obsah

Německý ústavní soud: unesené letadlo nelze sestřelit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Sestřelení uneseného letadla s pasažéry, i když slouží jako zbraň, je proti právu na život a zákon, který to umožňuje, je proto protiústavní. Ve středu o tom v Německu rozhodl ústavní soud, který posuzoval zákon o bezpečnosti vzdušného prostoru. Zákon, který soud prohlásil za neplatný, opravňoval ministra obrany k tomu, aby ve výjimečném případě dal rozkaz k sestřelení letadla s pasažéry, pokud by bylo uneseno teroristy.

Článek

Podle ústavních soudců porušuje zákon o bezpečnosti vzdušného prostoru nejen základní lidské právo na život, ale i právo na lidskou důstojnost, neboť nevinní cestující by se stali pouhým objektem státní akce.

Kromě toho je povolení k sestřelení letadla prohřeškem proti ústavnímu omezení vnitrostátního použití armády, rozhodl soud. Právě tato část jeho nálezu komplikuje i přípravy na letošní fotbalové mistrovství světa, které začne v Německu 9. června.

Ministr vnitra Wolfgang Schäuble (CDU) totiž usiluje o to, aby během šampionátu některé úlohy policie převzala armáda. Soud ale zdůraznil, že vnitrostátní nasazení armády je přísně vymezeno.

Možná se změní ústava

"Nasazení armádních sil k jiným účelům než k obraně je podle platného ústavního práva vázáno na velmi striktní podmínky," řekl předseda soudu Hans-Jürgen Papier.

Vojáci mohou ve vlastní zemi pomáhat jen při přírodních katastrofách a těžkých nehodách či neštěstích. Kromě toho ústava nedovoluje nasazení vojenských zbraní. Zákon o bezpečnosti vzdušného prostoru tyto podmínky nesplňuje, stejně jako dosavadní úvahy o využití armády při ochraně šampionátu.

SPD, Zelení a FDP možnost využití vojenských sil během mistrovství odmítají, Schäubleho úsilí naopak podporuje jeho bavorský zemský kolega Günter Beckstein z CSU. Koaliční smlouva mezi CDU/CSU a SPD předpokládá, že po vyslovení ústavního nálezu přezkoumají vládní strany možnost změny ústavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám