Hlavní obsah

Muž, ktrého postřelil Cheney, dostal infarkt

Právo, Novinky, DPA, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viceprezident USA Dick Cheney, který v sobotu v Texasu při lovu nebezpečně postřelil svého přítele, porušil základní pravidlo při zacházení se zbraní - náležitě se přesvědčit, že není nikdo ohrožen. Zraněný Harry Whittington (78) dostal v úterý večer infarkt.

Článek

"Několik broků v jeho těle se dalo do pohybu, uvízlo v jeho srdci a způsobilo menší infarkt," prohlásil Peter Banko mluvčí nemocnice v městě Corpus Christi, kde vlivný texaský právník Whittington a Cheneyho přítel leží. Na pozorování by si ho tam měli nechat ještě nejméně týden.

"Vždy zdůrazňujeme, že před výstřelem je na lovci posoudit situaci a ujistit se, že vše je bezpečné," prohlásil k incidentu Mark Birkhauser, šéf Mezinárodního sdružení pro výchovu lovců. Podle očitých svědků zraněný Harry Whittington prý bez ohlášení předešel zezadu Cheneyho, který mířil do hejna křepelek, a broky jej z méně než 30 metrů zasáhly do obličeje, krku a hrudi. [celá zpráva]

V pondělí Whittingtona přemístili z jednotky intenzivní péče a jeho stav byl stabilizovaný. Lékaři se rozhodli některé broky nechat v kůži. Cheneyho vyslechl v neděli místní šerif a incident vyšetřuje jako nešťastnou náhodu. Ukázalo se také, že viceprezident neměl v rozporu s novými pravidly v loveckém průkazu vylepenou známku o zaplacení příslušných poplatků.

Cheney se schovává před novináři

V pondělí propukla v Bílém domě bouře mezi reportéry. Jak to, že zpráva o incidentu byla oznámena s jednodenním zpožděním, soukromou osobou (majitelkou ranče Katharinou Armstrongovou) a pouze místnímu listu, ptali se.

David Gregory z televize NBC a mluvčí Scott McClellan při slovní výměně zvýšili hlasy. McClellan se snažil věc zahrát do autu tím, že Cheney se hlavně zajímal o zdravotní stav Whittingtona. Skutečností je, že prezident George W. Bush byl informován již v sobotu v osm hodin večer.

Cheney před novináři utekl. V pondělí se v prezidentově Oválné pracovně zúčastnil setkání s generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem, odkud se vytratil dřív, než byli vpuštěni novináři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám