Hlavní obsah

Šéf běloruské opozice byl odsouzen na tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK

K téměř třem letům vězení byl v úterý na základě obvinění, že okradl stát, odsouzen prominentní vůdce běloruské opozice Sjarhej Skrebec. Je jedním z největšáích kritiků autoritářského režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Článek

Soud ho shledal vinným z nezákonného získání úvěru od státní banky a odsoudil ho ke 30 měsícům v trestní kolonii. Dvaačtyřicetiletý Skrebec označil soudní proces za vykonstruovaný a rozsudek za snahu umlčet ho.

Skrebec se účastnil řady protestů proti Lukašenkovu režimu a hodlal kandidovat v prezidentských volbách plánovaných na letošní březen. Zadržen byl v květnu a od té doby několikrát vyhlásil na protest proti svému zatčení hladovku, z nichž jedna podle AP trvala 40 dní.

Lukašenko, který vládne postsovětskému Bělorusku s deseti milióny obyvatel od roku 1994, je častým terčem kritiky Západu za represe proti opozici a nezávislým médiím.

Reklama

Výběr článků

Načítám