Hlavní obsah

Polský prezident parlament nakonec nerozpustil

Právo, ČTK, Novinky, Gazeta Wybrocza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polský prezident Lech Kaczyński v pondělí večer oznámil, že nerozpustí parlament, zemi tedy nečekají předčasné volby. Prezident mohl ukončit práci parlamentu, protože poslanci nestačili včas schválit rozpočet. Média odpoledne spekulovala, že tak učiní. Odvolávala se na zdroje blízké vedení vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Článek

Mluvčí prezidentské kanceláře Maciej Lopiński se ke spekulacím nevyjádřil: "Počkejme na večer," uvedl v televizi TVN 24. Lopiński sdělil, že projev byl plánován už dříve. "Dnes uplyne čtrnáct dní, do kterých musí prezident rozhodnout bez ohledu na to, jaké rozhodnutí bude."

Vládní PiS, kterou vede prezidentův bratr-dvojče Jaroslaw Kaczyński, ale 3. února podepsala se dvěma menšími parlamentními stranami takzvaný stabilizační pakt. V něm se populistická Sebeobrana a nacionalistická, ultrakatolická Liga polských rodin (LPR) zavázaly k roční podpoře menšinové vlády premiéra Kazimierze Marcinkiewicze (PiS). To by vládě zajistilo parlamentní většinu pro hlasování o více než stovce návrhů zákonů. Ty mají umožnit "radikální opravu státních záležitostí a zahraniční politiku, jež posílí pozici Polska ve vztahu k jiným státům". Pozorovatelé dokonce nevylučovali, že se pakt v budoucnu může změnit ve vládní koalici.

"Jestli je to pravda, pak to znamená, že PiS hraje cynickou hru," uvedl předseda Sebeobrany Andrzej Lepper ke spekulacím. "Jednoduše tomu nemohu uvěřit," komentoval zprávy o možných předčasných volbách šéf LPR Roman Giertych. Premiér Marcinkiewicz odvolal dnešní plánované setkání s novináři. Podle některých průzkumů veřejného mínění by v opakovaných volbách mohla strana PiS získat více parlamentních křesel a vládnout pohodlně sama ..

Pakt stability nebyl od počátku přijímán kladně. U podpisu byli jen katolická televize Trwam a novinář z katolického rádia Maryja. Novináři z ostatních médií proto bojkotovali následnou tiskovou konferenci politiků a na stoly položili jen své diktafony, přičemž fotoaparáty a kamery nechali před vchodem do místnosti. Když politikové vyšli z místnosti, uvítal je pokřik "Nefotit!" Většina televizních kameramanů pak zamířila objektivy do stropu. "Média se zachovala nekulturně," prohlásil Jaroslaw Kaczyňski.

Parlamentní volby se v Polsku konaly před čtyřmi měsíci. Vítězná strana PiS sice nejprve chtěla vytvořit koalici s liberální Občanskou platformou (PO), kterou těsně porazila, rozhovory ale zkrachovaly na rozdělení ministerských křesel a kvůli odlišné orientaci, Občanská platforma je liberální a proevropská. Proto PiS sestavila menšinovou vládu.

Reklama

Související články

Konec nadějí na koalici v Polsku

Naděje na vznik středopravé koalice v Polsku zřejmě definitivně padla. Právo a spravedlnost (PiS), se totiž se zamýšleným koaličním partnerem, liberální...

Polští liberálové chtějí do vlády

Liberálové z polské strany Občanská platforma (PO) nabídli konzervativcům ze strany Právo a spravdelnost (PiS) pokračování koaličních rozhovorů....

Výběr článků

Načítám