Hlavní obsah

Vyhořela redakce Komsomolské Pravdy

ČTK, Novinky, ITAR-TASS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Požár vážně poškodil v Moskvě budovu vydavatelství Pressa, kde sídlí redakce Komsomolské Pravdy a několika dalších deníků. Dvě osoby musely být převezeny do nemocnice, protože se nadýchaly kouře. Podle vyšetřovatelů požár zavinil zkrat v elektrickém vedení nebo vznikl při neopatrném zacházení s ohněm.

Článek

Požár vypukl v šestém patře budovy z roku 1932, postupoval však oběma směry, takže budova podle hasičů zcela vyhořela od třetího patra až po střechu. Oheň zničil asi 2000 čtverečních metrů kanceláří a redakčních prostor. Zhroutila se i část střechy a žár zřejmě narušil statiku budovy. Na zdech jsou jasně vidět praskliny.

Podle šéfredaktora Komsomolské Pravdy Vladimira Sungorkina tak v úterý čtenáři dostanou deník jen s 16 listy místo obvyklých čtyř desítek. Sungorkin v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy uvedl, že shořela většina výpočetní techniky, vyhořelo fotooddělení i fotoarchiv. Oheň se zřejmě rozšířil v oddělení ilustrací nebo v redakční knihovně.

Kvůli požáru v úterý vůbec nevyjde Parlamentskaja gazeta, kterou vydává ruský parlament. Její redakci samotný požár nezasáhl, silně ji ale poškodila voda, kterou hasiči používali. Pressa také vydává provládní list Rossijskaja Gazeta a deníky Selskaja Žizň a Tribuna.

Komplex budov, jehož jedna část  vyhořela, byl postaven v letech 1931 až 1937 pro sovětský list Pravda. Ulice, na které stojí, se dodnes jmenuje Pravdy. O osudu budovy rozhodnou statici. "Je předčasné tvrdit, že budovu nelze opravit." uvedl Klimkov a k příčině požáru dodal, že zřejmě sít nezvládla zátěž. Nejenže se v kancelářích hodně využívaly varné konvice, ale zřejmě si v mrazech zaměstnanci přitápěli kamínky. Vlastníkem objektu je administrace ruského prezidenta. Budova je pojištěná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám