Hlavní obsah

Začala íránská soutěž o nejlepší komiks o holokaustu

TEHERÁN

Nejčtenější íránský deník Hamšahrí v pondělí zahájil mezinárodní soutěž o nejlepší karikaturu na téma holokaust. Podle něj jde o zkoušku, zda Západ i v tomto případě bude tolik obhajovat svobodu projevu jako v případě karikatur proroka Mohameda. Ty loni v září zveřejnil dánský tisk a v posledních týdnech kresby rozpoutaly v islámském světě rozsáhlé nepokoje.

Článek

"Nejde nám o odplatu za kresby proroka. Chceme jen ukázat, že svoboda je na Západě omezená," uvedl výtvarný redaktor Davúd Kázemí.

"Jaké jsou hranice západní svobody projevu," to je úkol vtipů o utrpení Židů za druhé světové války v íránském deníku. Uzávěrku pro zasílání příspěvků redakce stanovila na 5. května a každý účastník smí předložit maximálně tři díla. Podle agentury DPA byla oproti původnímu oznámení listu soutěž tématicky rozšířena a účastníci mohou kreslit kupříkladu i na téma "americké a izraelské zločiny".

Odpověď na karikatury Mohameda

Soutěž přichází několik měsíců poté, co íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád vzbudil mezinárodní rozhořčení svým prohlášením, že holokaust je mýtus a že Izrael by měl být vymazán z mapy.

Zároveň se koná v době, kdy ještě v muslimských zemích doznívají protesty kolem karikatur proroka Mohameda, jež přetiskla řada především evropských médií a na jedné z nichž má prorok turban ve tvaru bomby. Islám jakékoli zobrazování proroka zakazuje a Ahmadínežád označil jeho karikatury za sionistické spiknutí. Kvůli útokům na velvyslanectví evropských zemí v Teheránu Dánsko v sobotu odvolalo z Íránu svého velvyslance.

"Očekáváme, že ony listy, které publikovaly karikatury proroka Mohameda, přetisknou také karikatury, jež budou vybrány v průběhu naší soutěže," podotkl Kázemí. "I izraelští karikaturisté mohou do soutěže posílat své práce," dodal s tím, že jeho deník nepřijme žádné "urážlivé" obrázky. Vítězové by měli obdržet blíže neupřesněné ceny, v minulém týdnu se hovořilo o zlaté minci v hodnotě v přepočtu asi 3300 korun.

První karikatury už jsou na internetu

"Několik týdnů po uzávěrce oznámíme výsledky soutěže... Všechny karikatury budou publikovány v katalogu a budou také veřejně vystaveny," řekl Kázemí, přičemž zdůraznil, že íránská vláda se nijak na organizování soutěže nepodílela.

Na stránkách íránského Domu karikatur spolupracujícího s deníkem Hamšahrí na soutěži se v pondělí objevily první karikatury na téma holokaustu. Poslal je prý jistý Michael Leunig z australského Melbourne "na důkaz solidarity s muslimským světem a na podporu svobody projevu".

Na prvním obrázku označeném Auschwitz 1942 přichází Žid s židovskou hvězdou na kabátě a s uzlíčkem přes rameno do koncentračního tábora branou s nápisem "Práce přináší svobodu". Na druhém obrázku označeném Izrael 2002 je vidět stejného muže, tentokrát s puškou přes rameno, jak míří do vojenského tábora podobnou branou s nápisem "Válka přináší mír".

Reklama

Související témata:

Související články

Günter Grass kritizuje karikatury Mohameda

Německý nositel Nobelovy ceny, spisovatel Günter Grass, kritizoval uveřejnění karikatur Mohameda v dánských novinách Jylland-Posten. "Byla to úmyslná...

Výběr článků

Načítám