Hlavní obsah

Kožený opět stane před bahamskou soudkyní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/NASSAU

V bahamském hlavním městě Nassau pokračuje v pondělí po týdenní přestávce soud, který má rozhodnout o vydání irského finančníka českého původu Viktora Koženého do USA. Bahamský státní žalobce má vyvracet stanovisko obhajoby, že vydání Koženého do USA odporuje bahamsko-americké smlouvě o vydávání osob.

Článek

Na tuto část řízení vyčlenila soudkyně dva dny. Pokud obě strany během nich případ uzavřou, vyhradí si zřejmě několik týdnů na přípravu svého rozhodnutí. Dá se považovat za jisté, že ať rozhodne jakkoli, jedna strana se odvolá.

Pokud by soudkyně americké žádosti o vydání nevyhověla, bude Kožený propuštěn z vazby bez ohledu na pravděpodobné prokurátorovo odvolání. V nassauské věznici Fox Hill je od loňského 5. října, kdy byl zatčen na základě amerického zatykače.

Žalobce se pře s obhajobou

Američané chtějí dostat finančníka před newyorského soudce kvůli obviněním z úplatků ázerbájdžánským činitelům, k nimž údajně využil peníze amerických investorů.

O vydání svého bývalého občana neúspěšně usiluje i Česká republika, kde je Kožený stíhán kvůli podezření ze zpronevěry majetku za 13,6 miliardy korun. O české žádosti ovšem zatím ani nerozhodl bahamský ministr zahraničí, což je první krok k tomu, aby se vůbec začal připravovat vydávací soud.

Koženého advokát na začátku nynějšího procesu argumentoval tím, že zákony vydání jeho klienta nepovolují, protože se neprokázalo, že jeho činy jsou v USA trestné. I kdyby tomu tak bylo, je podle obhájce vydání nemožné, protože Koženého skutky nejsou trestné na Bahamách, což je podmínka vydání. Naopak žaloba tvrdí, že Spojené státy předložily dostatek důkazů, aby soudkyně mohla Koženého do USA k dalšímu stíhání vydat.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud s Koženým na Bahamách konečně začal

S dvoudenním odkladem začal ve středu v bahamském hlavním městě Nassau konečně soud o vydání finančníka Viktora Koženého do Spojených států. Ty ho viní...

Výběr článků

Načítám