Hlavní obsah

Při osudném letu Iljušinu byly na palubě také těhotné ženy

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KINSHASA

Na palubě Iljušinu-76 byly při jeho osudném čtvrtečním letu nad Kongem také těhotné ženy. Rozhlasu BBC to řekla žena jednoho z policistů na palubě letounu, jíž se podařilo zachránit. U letadla se za letu otevřely zadní dveře a většina cestujících vypadla na zem. Dvě těhotné ženy, které byly na palubě, prý po prožité tragédii potratily.

Článek

Vláda Konžské demokratické republiky teprve včera, čtyři dny po neštěstí, ustavila zvláštní vyšetřovací komisi, která má okolnosti tragického letu objasnit. Zatím přicházejí stále rozporuplné zprávy o počtu obětí nehody, protože není přesně znám ani počet osob na palubě.

Podle jednoho z policistů, který let přežil a nyní se léčí v nemocnici v Kinshase, mohlo být na palubě až 350 osob, z toho asi stovka žen a dětí. Vládní zdroje zatím hovoří o zhruba 200 osob. Velmi kolísají také údaje o mrtvých: vláda uvádí nejméně 60 osob, neoficiální zdroje až 170 a správa letiště v Kinshase uvádí 129 osob.

Havárii zahalují nejasnosti

Jeden z přeživších cestujících hovořil o tom, že v letadle určeném pro dopravu vojenské techniky byly pouze sklopná sedátka po stranách trupu a několik laviček ukotvených v podlaze. Většina cestujících však seděla jen tak na podlaze letounu.  

Také okolnosti samotné havárie popisují různé zdroje zcela rozporně. Seržant Kabmba Kašala například vypověděl, že letoun již vzlétl s ne plně zavřenými zadními dveřmi, jež se přes několikeré pokusy uzavřít nepodařilo a nakonec se za letu rozevřely dokořán.

Rozporné jsou i údaje cestujících o časovém průběhu letu. Někteří uváděli, že se museli v sítích držet dvě hodiny, než se pilotům podařilo přistát. Přitom celá trasa mezi Kinshasou a Lubumbashi, kam stroj směřoval, měří něco přes 1200 kilometrů. Celou tuto vzdálenost by letoun urazil za půldruhé až dvě hodiny. K nehodě však došlo asi 45 minut po startu a pilotům se podařilo stroj otočit a přistát zpět v Kinshase.

O situaci po tragické havárii se včera radil konžský ministr zahraničí Leonard Še Okitundu se svým ukrajinským kolegou Anatolijem Zlenkem, jehož zemi stroj pilotovaný ukrajinskou posádkou patřil. Okitundu slíbil, že s výsledky vyšetřování vládní komise seznámí ukrajinskou stranu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám