Hlavní obsah

Dánští velvyslanci opouštějí muslimské země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAMAŠEK

Po násilných protestech proti karikaturám proroka Mohameda, zveřejněným nejprve v dánském tisku, opouštějí dánští velvyslanci a pracovníci ambasád některé muslimské země. Odcházejí ze Sýrie, Íránu nebo Indonésie.

Článek

Ze Sýrie odešli podle agentury AP kvůli tomu, že tamní úřady snížily bezpečnost kolem budovy velvyslanectví na "nepřiměřenou úroveň", z Indonésie a Íránu kvůli obdrženým hrozbám. Demonstrace mezitím pokračovaly v Asii: Na protesty se připravují i evropská města.

Budova dánského velvyslanectví v Damašku byla minulý týden zapálena rozlíceným davem, který protestoval proti sérii karikatur proroka, jež muslimové považují za znevážení svého náboženství.

Obrázky jako první otiskl loni v září dánský list Jyllands-Posten a následně je pak přetiskla řada dalších deníků po celém světě.

Dánské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Sýrii opustil velvyslanec i všichni zaměstnanci, kteří nepocházejí z této blízkovýchodní země. Dánské konzulární služby bude po dobu nepřítomnosti zastávat německé velvyslanectví. Dánsko už tento týden kvůli stejným protestům a napadení ambasády uzavřelo velvyslanectví v Libanonu.

Írán hrozil velvyslanci

Šéf dánského zastoupení v íránském Teheránu a jeho kolegové z velvyslanectví odjeli kvůli přímým a konkrétním hrozbám vůči osobě velvyslance. Práci mise převezme po dobu nepřítomnosti finská ambasáda. V důsledku možnosti ohrožení pracovníků velvyslanectví odjeli i diplomaté z ambasády v Jakartě.

"Velvyslanci a jejich spolupracovníci odjeli do jiných zemí, které nechceme specifikovat," řekl Lars Thuesen z krizové buňky dánského ministerstva zahraničí.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes prohlásil, že evropské země jsou vzhledem ke zveřejnění karikatur loutkami v rukou Izraele. Při projevu k mohutnému zástupu lidí, který se v Teheránu shromáždil k oslavám 27. výročí vítězství islámské revoluce, řekl: "Tvrdí, že jejich státy jsou svobodné, ale lžou. Jsou to rukojmí sionistů a Američané i Evropané by za to měli zaplatit."

Reklama

Výběr článků

Načítám