Hlavní obsah

Kosovo zvolilo prezidentem Fatmira Sejdiu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA

Kosovský parlament ve třetím kole volby vybral nového prezidenta. Funkce se po zesnulém Ibrahimu Rugovovi ujme Fatmir Sejdiu, kterého nominovala nejsilnější strana kosovských Albánců Demokratický svaz Kosova (LDK). Pro jediného kandidáta hlasovaly přesně dvě třetiny parlamentu - 80 ze 120 poslanců.

Článek

Volba prezidenta začala v 11 hodin. Kosovský parlament se měl původně sejít až v pondělí, ale na žádost šéfa mise OSN, která od poloviny roku 1999 dohlíží na vývoj v této jihosrbské provincii, zasedli poslanci do lavic už v pátek.

Spojenectví pro budoucnost Kosova (AAK), hlavní koaliční partner LDK, se už před hlasováním nechalo slyšet, že proti Sejdiuovi nemá žádné námitky. Nový prezident se podle analytiků těší v kosovských politických kruzích velkému respektu. Podporu Sejdiuovi vyjádřily i Evropská unie a Spojené státy.

Sejdiu jako prezident pravděpodobně povede delegaci kosovských Albánců na jednáních o příštím statusu provincie.

Srbští a kosovskoalbánští oficiální činitelé by měli zahájit vůbec první přímá jednání v únoru. Rozhovory ve Vídni byly z pietních důvodů po Rugovově smrti odloženy na únor. Západ si přeje, aby už jednání o statusu Kosova začala a předešlo se tak obnovení etnického násilí.

Doktor práv Fatmir Sejdiu před vstupem do politiky přednášel právo a historii na Prištinské univerzitě. V parlamentu, jehož členem je od roku 2001, působil v předsednictvu a ve výboru pro mezinárodní spolupráci a evropskou integraci. Doposud však stál ve stínu svého předchůdce Rugovy. Narodil se 23. října 1951 v Podujevu. Je ženatý a má tři syny. Hovoří anglicky a francouzsky.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosovo se loučí s prezidentem

Kosovští Albánci ve čtvrtek pohřbívají svého prezidenta Ibrahima Rugovu. Muže, který byl symbolem jejich touhy po nezávislosti. Jednašedesátiletý Rugova zemřel...

Výběr článků

Načítám