Hlavní obsah

Ptačí chřipka zabíjela v Indonésii, v Rumunsku postupuje na západ

JAKARTA/BAGDÁD/LAGOS

Indonésie ohlásila v pátek už 17. oběť ptačí chřipky. Stala se jí třiadvacetiletá žena z východního předměstí Jakarty Bekasi, která zemřela v noci. Nákazu virem H5N1 potvrdily testy v místní laboratoři, které ještě musí ověřit laboratoř Světové zdravotnické organizace (WHO).

Článek

Z Bekasi pochází i další žena, která je v nemocnici v kritickém stavu a u níž je rovněž podezření na ptačí chřipku. Ženy nebyly příbuzné, ale byly ve styku s nakaženou drůbeží. Ve světě zabil virus H5N1 už 88 lidí.  

Rumunsko v pátek ohlásilo další ohnisko ptačí chřipky, a to ve vesnici Cetate u města Calafat ležícím na Dunaji u bulharských hranic. Ve vesnici byla vybita drůbež, uvedlo ministerstvo zemědělství. Nové ohnisko je o 400 kilometrů západněji než předchozí v deltě Dunaje.

Ptačí chřipku zjistili v Ázerbajdžánu

Londýnská laboratoř v pátek potvrdila, že mrtví divocí ptáci z ázerbájdžánského pobřeží Kaspického moře byli nakaženi virem ptačí chřipky H5N1. Podle místních médií byly během čtyř dnů na počátku února objeveny tisíce mrtvých stěhovaných ptáků, zejména vran a labutí, plovoucích podél mořského pobřeží. Další masový úhyn byl zaregistrován v jižních a západních oblastech.

Ázerbajdžán původně nákazu ptačí chřipkou vyloučil, ale na naléhání USA ptáky uhynulé ptáky poslal do laboratoře EU ve Weybridge.  

"Žádné případy nákazy mezi lidmi nebyly zaznamenány a zdravotnická zařízení podnikají veškerá nezbytná preventivní opatření," praví se ve společném prohlášení ministerstev zdravotnictví a zemědělství.

Nové případy nákazy v Iráku

Osm lidí bylo během posledních dvou dnech hospitalizováno na severu a na jihu Iráku s podezřením na ptačí chřipkou. Zatím však ještě nebylo potvrzeno, že se nakazili virem H5N1.

Pět osob bylo pro podezření na nákazu ptačí chřipkou hospitalizováno ve středu v Sulajmáníji, správním středisku iráckého Kurdistánu. V téže nemocnici je už ošetřováno se stejným podezřením pět dalších pacientů pocházejících z okolí, je mezi nimi i ředitel drůbežárny v Bazjánu.

V jihoirácké Amáře byli do nemocnice ve středu převezeni tři mladí bratranci chovatele holubů, který zemřel v neděli po pětidenní hospitalizaci se symptomy těžké chřipky. Protože rozbor krve dvou uhynulých ptáků z hejna prokázal nákazu virem H5N1, byla krev chovatele zaslána k testům do bagdádských laboratoří. Bratranci žili v domě chovatele holubů.

V Iráku nemoci podlehla 17. ledna patnáctiletá dívka z vesnice Ranija a 26. ledna její strýc. Na severu Iráku už utratili přes půl miliónu kusů drůbeže.

Vybíjení drůbeže v Nigérii

Tvrdá opatření se chystají poté, co byla ptačí chřipka zjištěna na severu Nigérie ve státě Kaduna, kde na farmě ministra sportu Saidu Balarabe Sambawy uhynulo 45 000 kuřat. I ve dvou sousedních státech Kano a Jos zemřely tisíce ptáků. Nigérie chystá masivní vybíjení drůbeže. Zabito bude i dvě stě pštrosů na farmě Sambawy. Tvrdá opatření mají zamezit rozšíření nemoci do chudších a méně rozvinutých zemí, kde by se ní hůře bojovalo.

Reklama

Související témata:

Související články

SPECIÁL: Ptačí chřipka

Ptačí chřipka, jež se objevila před osmi lety v jihovýchodní Asii, si vyžádala utracení 140 miliónů kusů drůbeže. Onemocnělo jí asi sto lidí, z nichž...

Výběr článků

Načítám