Hlavní obsah

Putin chce jednat s Hamásem, pobouřil USA a Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID/WASHINGTON

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek v Madridu oznámil, že chce pozvat vedení palestinského radikálního hnutí Hamás, který vyhrál palestiské volby, do Moskvy k jednáním o izraelsko - palestinském mírovém procesu. Pobouřil tím Izrael i Spojené státy.

Článek

Izrael Putinův výrok považuje za porušení společné pozice sponzorů mírového plánu. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack řekl, že Washington Moskvu požádal o vysvětlení Putinova pozvání. USA doufají, že Rusko stále podporuje mezinárodní požadavky vůči Hamásu. USA považují tuto organizaci za teroristickou.

Rusko, USA, OSN a Evropská unie se po volebním vítězství Hamásu shodly, že má-li pokračovat mezinárodní pomoc Palestincům, musí Hamás uznat Izrael a vzdát se násilí.

Vysoký představitel Hamásu v pásmu Gazy Isámíl Haníja řekl, že oficiální pozvání do Moskvy s potěšením přijme. Španělský premiér José Zapatero na společné tiskové konferenci s Putinem prohlásil, že by "Putin měl mít určující roli v mírovém dialogu Blízkého východu" a že Španělsko individuální Putinovu iniciativu podpoří.

Neústupný Hamás

Ruské ministerstvo zahraničí vydalo po Putinových výrocích prohlášení, v němž vylučuje, že by Rusko mělo v úmyslu odstoupit od principů dohodnutých čtveřicí sponzorů.

Ruský zmocněnec pro Blízký východ Alexander Kalugin prohlásil, že Rusko doufá, že se mu podaří Hamás přimět splnit mezinárodní požadavky a zapojit ho do dialogu s Izraelem. "Budeme trvat na tom, aby Hamás uznal Izrael. Bez toho bude těžké zprostředkovat jakýkoli dialog," řekl.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí zopakoval, že dialog s Hamásem by neměl být zahájen, dokud tato strana neuzná Izrael, nevzdá se teroru a nepřijme principy mírového procesu.

Hamás po volbách prohlásil, že je ochoten s Izraelem jednat o dlouhodobém příměří, nikoli však o jeho uznání. "Hamás své principy nikdy nevymění za peníze. Jestliže EU a USA své pozice nezmění, ztratí důvěru Palestinců. Jednat s vítězem voleb, za nímž stojí národ, je v zájmu Ameriky a Západu," řekl politický vůdce Hamásu Chálid Mišal, který je s dalšími členy vedení této organizaci na cestě po arabských zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám