Hlavní obsah

Ruský prokurátor žádá smrt pro teroristu z Beslanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VLADIKAVKAZ

Ruský prokurátor žádal ve čtvrtek ve Vladikavkazu trest smrti pro Čečence Nur-Pašu Kulajeva (24), který je obviněn z podílu na teroristickém útoku proti škole v Beslanu ze záři 2004, při němž zahynulo 331 nevinných osob včetně řady žáků.

Článek

Kulajev je obviněn z vraždy, napomáhání vraždě a terorismu. Podle prokurátora Nikolaje Šepela je těmito činy také vinen. Když pro něj žádal trest smrti, v sále plném pozůstalých, zazněl potlesk.

Kulajev se přiznal k členství v zakázané organizaci a k přípravě akce v Beslanu. Popírá však, že by během tří dnů, co teroristé okupovali školu, kohokoli zabil.

Nur-Paša Kulajev je jediným teroristou, který přežil. Při sporném zásahu ruských jednotek bylo zabilo zbylých 31 teroristů. Neprofesionálně vedený zásah však vedl ke smrti řady z více než tisícovky rukojmí. Nikdo se však za něj nebude zodpovídat. [celá zpráva]

V Rusku byl trest smrti zrušen v roce 1996 poté, co se Rusko stalo členem Rady Evropy. Řada teroristických útoků s krvavými následky mu však v poslední době získává stále více příznivců. Prezident Vladimir Putin řekl tento týden, že je proti jeho znovuzavedení, ale uvedl, že to záleží na názoru parlamentu a veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám