Hlavní obsah

Na demostraci proti karikaturám zastřelili čtyři Afghánce

– KÁBUL/LÁHAUR/JAKARTA

Při násilných protestech Afghánců proti karikaturám proroka Mohameda ve městě Kalátn v provincii Zábul byli ve středu nejméně dva lidé zabiti a šestnáct dalších zraněno. Policisté zahájili palbu do davu, který zamířil k americké základně.

Článek

Protestu se účastnilo na 400 lidí, kteří zapalovali automobily a házeli kameny na policisty, sdělil  místní policejní velitel Abdul Bari. Policisté jim blokovali cestu na americkou vojenskou základnu. Nejprve stříleli do vzduchu, ale pod tlakem situace byli nuceni začít pálit do davu, jehož agresivita narůstala. Do protestů se zapojily i ozbrojené skupiny. Afghánští oficiální činitelé jsou přesvědčeni, že protesty organizuje svržené afghánské militantní hnutí Tálibán.

V Afghánistánu trvají protesty už několik dní a zahynulo při nich deset lidí. [celá zpráva] Do akcí proti demonstrantům byli nasazeni i čeští vojáci [celá zpráva] Davy během demonstrací útočily na dánské velvyslanectví v Kábulu,  na americkou leteckou základnu Bagrám i na vládní budovy.

Na další demonstraci se v Kábulu ve středu sešlo několik set protestujících, kteří skandovali hesla: "Smrt Dánům! Smrt Američanům!" Spálili dánskou vlajku.

Bouřlivé protesty v Láhauru

Více než 3000 protestujících se sešlo ve středu v pákistánském Láhauru, kde rozlícený dav zapálil dvě kina, několik aut a střetnul se s policií. Nepokoje ve druhém největším pákistánském městě vypukly s novou silou poté, co byly v jedné z chudinských čtvrtí Láhauru objeveny výtisky koránu v kanále.

V bangladéšském hlavním městě Dháce se shromáždilo více než tisíc muslimů, kteří od hlavní mešity zamířili k italskému velvyslanectví. Cestou pálili dánské vlajky. Policie jim ale zabránila, aby se k velvyslanectví přiblížili.

Nejvyšší islámští představitelé v Indonésii vyzvali muslimy, kteří protestují proti karikaturám proroka Mohameda, aby se postarali o to, že se jejich shromáždění nevymkne kontrole. Duchovní rozhodně nechtějí, aby protesty přestaly, ale poukazují na to že násilí vrhá na Indonésii špatné světlo. Protestující v minulých dnech poškodili sídlo dánského velvyslanectví v Jakartě a konzulát v Surabaji. Dánsko v úterý reagovalo výzvou, aby všichni jeho občané opustili Indonésii.

Karikatury proroka Mohameda

30. 9. 2005 List Jyllands Posten otiskl karikatury proroka. Na jedné má v turbanu bombu.

20. 10. Velvyslanci muslimských zemí se stěžovali dánskému premiérovi.

10. 1. 2006 Norsko přetisklo karikatury.

26. 1. Saúdská Arábie odvolala velvyslance z Dánska.

30. 1. Ozbrojené skupiny lidí napadli kanceláře EU v Gaze a žádali omluvu.

31. 1. Dánský list se omluvil.

1. 2. Karikatury otiskly listy ve Francii, Německu, Itálii a Španělsku.

2.2.Egyptský majitel listu France Soir propustil ředitele, který karikatury otiskl. Opět byly napadeny kanceláře EU v Gaze.

3.2. Demonstranti napadli dánské velvyslanectví v Jakartě.

4. 2 Syrští muslimové vypálili dánské a norské velvyslanectví v Damašku

5. 2. V Bejrútu bylo vypáleno dánské velvyslanectví

6. 2. Írán přerušil obchodní styky s Dánskem. Dánsko varovalo své občany před cestami do 16 muslimských zemí. Při protestech umírá pět lidí.

7.2. Demonstranti pronikli do budovy dánského velvyslanectví v Teheránu

8.2. Další čtyři lidé umírají při násilných protestech. Muslimští hackeři napadli skoro tisíc západních webů.

9.2. Dánský deník Jyllands Posten se muslimům za karikatury znovu omlouvá. 

Jemen zastavil vydávání už druhého listu, který přetiskl kontroverzní karikatury proroka Mohameda. Podle oficiálního činitele jemenského ministerstva informací je vydávání anglického deníku Yemen Observer zastaveno na neurčito.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám