Hlavní obsah

Premiér Olmert: Izrael si nechá Jordán a tři bloky osad

Právo, BBC, tur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael si v rámci trvalého uspořádání vztahů s Palestinci ponechá tři velké bloky osad na západním břehu Jordánu. V rozhovoru, který měla včera večer vysílat televize Channel 2, to alespoň řekl úřadující premiér a horký kandidát na udržení křesla i po nadcházejících volbách Ehud Olmert z centristické strany Kadima.

Článek

Jde o zatím nejkonkrétnější vyjádření, jaké má židovský stát úmysly s uspořádáním na západním břehu. Loni se Izraelci stáhli z pásma Gazy a premiér Ariel Šaron, jenž je stále ve vegetativním stavu v nemocnici, pouze naznačoval další stahování v budoucnu. Podle redaktora, jenž interview vedl, Olmert avizoval úmysl přičlenit k Izraeli velké osady Ariel (u Rámalláhu) a Ma"ale Adumim (východně od Jeruzaléma) a blok osad Guš Ecion jižně od Jeruzaléma. Nadto zamýšlí udržet v rukou Židů i strategické osady v údolí Jordánu, u hranice s Jordánskem.

Gideon Sa´ar z opozičního Likudu, kde byli do podzimu pod vedením Šarona i Olmert a Mofaz, ale Kadimu obvinil, že před volbami mate veřejnost. Udržení údolí Jordánu prý není v programu této nové strany, jíž prý ve skutečnosti jde o stažení z celého západního břehu do hranic z června 1967.

Ministr obrany Šaul Mofaz včera nezávisle na rozhovoru prohlásil, že Izrael vytyčí definitivní hranice s Palestinci do dvou let, ať již toho bude dosaženo jednáním, nebo půjde o jednostranný krok, jakým byla i Šaronem prosazená evakuace Gazy. Olmert dával v uplynulých týdnech najevo, že mu jde o dojednané uspořádání vztahů a území s Palestinci. Podle komentátorů však před dvěma týdny situaci výrazně změnilo vítězství hnutí Hamás v palestinských volbách.

Hamás očekává křeslo premiéra

Hamás zatím odmítá uznat existenci Izraele, i když někteří jeho činitelé naznačují názorové posuny. Například Músá Abú Marzúk v pondělí v Káhiře prohlásil, že islamisté budou ctít dohody uzavřené předchozím palestinským establishmentem vedeným hnutím Fatah, byť s výhradou, že nesmí jít o dohody "nelogické a nespravedlivé."

Olmert opakovaně řekl, že dokud Hamás neuzná Izrael a nezřekně se násilí a teroru, jednat s ním nebude. Vůdce hnutí Ismáíl Haníja přitom včera v Egyptě naznačil, že hnutí počítá s obsazením postu palestinského premiéra.

"Za situace, kdy Hamás je největší parlamentní frakcí, (prezident Mahmúd Abbás) pověří sestavením vlády někoho z Hamásu," řekl Haníja reportérům s odkazem na fakt, že jeho hnutí obsadilo 74 ze 132 křesel. Jak ale dodal, islamisté upřednostňují koalici s Abbásovým Fatahem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám