Hlavní obsah

Potápějícímu se trajektu odmítla plout na pomoc další loď

– KÁHIRA

Potápějícímu se trajektu As-Salám Boccaccio 98 odmítl v noci na pátek plout pomoci kapitán lodi Saint Catherine. Bál se aby neohrozil životy 1800 lidí, které měl na palubě. Posádka přitom na kapitána naléhala, aby vyrazil potápějící se lodi na pomoc.

Článek

"Rozhodl jsem se neotočit, abych chránil životy 1800 cestujících na palubě," uvedl v úterý kapitán lodi Saint Catherine Salah Džomá pro egyptský list Al-Ahrám s tím, že chtěl zabránit "další katastrofě".

Džomá přiznal, že ho trajekt As-Salám Boccaccio 98 žádal, aby se obrátil a připlul mu poskytnout pomoc. Kapitán Saint Catherine to odmítl ze strachu, že by se mohla potopit jeho loď, neboť "bylo špatné počasí a vysoké vlny".

Údajně ale upozornil všechny lodi v okolí na hrozící katastrofu a žádal je, aby připluly na pomoc. Nikdo to však neudělal. Záchranné práce začaly až sedm hodin po potopení lodi As-Salám Boccaccio 98, což nesporně přispělo k tomu, že z více než 1400 lidí na palubě jich tisícovka zahynula. [celá zpráva]

Trajekt As-Salám Boccaccio 98 se potopil v pátek ráno. Krátce po vyplutí v podpalubí vypukl požár, jeho kapitán se však nevrátil a pokračoval v plavbě. Ve snaze uhasit oheň nabrala loď tolik vody, až se potopila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám