Hlavní obsah

Muslimové nepolevují v protestech proti karikaturám

Dánsko vyzvalo své občany, aby opustili nejlidnatější muslimskou zemi světa Indonésii. Doporučení přišlo po násilnostech muslimů protestujících proti karikaturám proroka Mohameda otištěným v dánském deníku Jyllands-Posten. Proti karikaturám se už protestuje i na Filipínách a znovu v Íránu. Protestanti na chvíli pronikli do teheránského sídla dánské ambasády. Evropské státy posilují ostrahu svých velvyslanectví v muslimských zemích.

Článek

"Ministerstvo zahraničí doporučuje Dánům, kteří již jsou v Indonésii, aby tuto zemi opustili, a těm, kteří se do Indonésie chystali, aby svou cestu odložili," sdělili dánské úřady svým občanům. V minulých dnech tam davy místních muslimů házely na jisté dánské zastupitelské úřady kamení a zakládaly v nich požáry.

Už v pondělí dánské ministerstvo zahraničí doporučovalo nenavštěvovat některé muslimské země, pokud to nebude nezbytně nutné. Muslimské země začínají Dánsko bojkotovat i ekonomicky. V pondělí pozastavil obchod s Dánskem Írán.

"Od úterka nebudou přijímány registrace pro dovoz dánského zboží. Počínaje dneškem jsou pozastavena veškerá jednání a obchodní dohody uzavřené s Dánskem. Až do odvolání jsou odvolány cesty obchodních delegací do Dánska a přijímání dánských delegací v Íránu," sdělil dnes íránský ministr obchodu Masúd Mír Kázemí.

Protestují i Filipínci

Rozhořčený dav se  úterý shromáždil na náměstí ve filipínském Cotabatu, asi 880 kilometrů jihovýchodně od metropole Manily. Požadoval, aby dánská vláda zakročila proti deníku, který původně kresby v září publikoval.

 "Ty karikatury se nám nelíbí... Odsuzujeme je," prohlásil v Cotabatu muslimský duchovní Abdulmanan Gayak a vyzval k bojkotu dánského zboží. "Je to projev rouhačství a provinění vůči islámu a jako takový nemůže být snadno zapomenut či odpuštěn," podotkl vůdce muslimské občanské společnosti Sammy Maulana.

Muslimové tvoří na převážně římskokatolických Filipínách menšinu, islámští radikálové zde ale vedou již 30 let separatistickou válku na jihu země.

Strach evropských velvyslanců

Hněv muslimů některé evropské země vedl k posílení bezpečnostních opatření na jejich zastupitelských úřadech v zahraničí. Udělaly to už Polsko a Španělsko. Česko zvýšilo ostrahu svého zastupitelského úřadu v Palestině.

Rakousko, na jehož velvyslanectví v íránském Teheránu dnes dav asi 200 lidí házel kamení a zápalné lahve, naopak zpřísnilo ostrahu několika severoevropských velvyslanectví ve Vídni.

Varšava se oficiálně omluvila za otištění karikatur v polském tisku. Polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz v pondělí kritizoval otištění kontroverzních kreseb v deníku Rzeczpospolita za "zbytečnou provokaci". Ministr zahraničí Stefan Meller jménem polské vlády požádal všechny muslimy o odpuštění. Za způsobenou urážku náboženského cítění se omluvil i polský list.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám