Hlavní obsah

Žena s transplantovaným obličejem se ukázala veřejnosti

AMIENS

Francouzka Isabelle Dinoireová, které lékaři transplantovali 27. listopadu část obličeje od dárkyně v klinické smrti, se objevila v pondělí poprvé na veřejnosti. Účastnila se v Amiens tiskové konference lékařského týmu, který ji operoval.

Článek

"Moje operace může pomoct k uzdravení i ostatním podobně postiženým," prohlásila na tiskové konferenci na klinice v Amiens Dinoirová. Z připraveného textu pak s problémy s výslovností, které jí způsobovala špatně pohyblivá dolní části obličeje, řekla: "Počítám, že se vrátím do normálního života, když teď mám obličej jako každý jiný."

U osmatřicetileté rozvedené matky dvou dětí se lékaři rozhodli pro nezvyklou metodu, neboť byla znetvořena a chyběly jí části obličeje, takže nemohla dobře mluvit ani jíst.

Pokousal ji její vlastní pes, který se ji pokoušel probrat k životu, když se otrávila prášky ve snaze spáchat sebevraždu. Podle tvrzení dcery jí pes, který byl později utracen, zachránil život.

Podle šéfa lékařského týmu Bernarda Devauchella začala Dinoirová po dvou měsících od operace dokonce jevit známky, že svým novým obličejem něco cítí. "To je úžasné a překonává to všechna naše očekávání," dodal.

Lékaři jsou vůbec spokojeni s pokrokem v léčbě, protože tělo se cizí tkáni nebrání. Vadí jim pouze, že od probuzení z narkózy pacientka silně kouří a nemíní se toho vzdát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám