Hlavní obsah

Policajti z L.A. budou na ujíždějící auta nastřelovat čipy

LOS ANGELES

Policie v americkém Los Angeles už nechce riskovat vlastní životy při krajně nebezpečných automobilových honičkách plnou rychlostí ulicemi města. Policejní auta budou proto mít zařízení, které na prchající auto dokáže nastřelit nálepku s čipem pro sledování satelitním systémem GPS.

Článek

Šílené honičky mezi zloději aut a policií jsou ve Spojených státech a zvlášť v Los Angeles stále častější. Soukromé televize z nich dělají často "reality show" pro diváky. Jejich vrtulníky ve vzduchu podobné situace vyhledávají. Když se to podaří, přeruší televize běžný program a vysílají honičku v ulicích z ptačí perspektivy.

Systém GPS dokáže určit polohu s přesností na několik metrů. A přesně to umožní čip nastřelený na prchající auto. Policisté proto při prvním rozjezdu za prchajícím pachatelem vystřelí pomocí stlačeného vzduchu na jeho vůz "značku" a pak zpomalí a bez ohrožování životů občanů pojedou klidným tempem za ním. Naváděcí systém jim stejně nakonec prozradí, kde auto a pravděpodobně i pachatel jsou.

Jedna z nejznámějších automobilových honiček posledních let v Los Angeles se odehrála v roce 1994 a týkala se bývalého hráče amerického fotbalu O. J. Simpsona, podezřelého ze zavraždění své manželky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám