Hlavní obsah

Při útoku maoistů v Nepálu zahynulo dvacet lidí

KÁTHMANDÚ

Dvacet příslušníků nepálských ozbrojených složek zahynulo v noci na středu při útocích maostických povstalců. Jde o nejvražednější útok od vypršení dohody o klidu zbraní.

Článek

Útok na vládní pozice byl proveden na západě země u města Tansen. "Sedmnáct policistů a tři vojáci byli zabiti. Tucty dalších včetně správce oblasti jsou nezvěstné," uvedl nejmenovaný důstojník pro agenturu Reuters. Kromě zmíněných 20 obětí se 143 příslušníků bezpečnostních sil pohřešuje. "Možná byli uneseni, nebo se skrývají a navážou s úřady kontakt později," dodal důstojník.

Svědci uvádějí, že stovky rebelů zahájily simultánní útoky na vládní cíle včetně úřadů, kasáren, věznic a policejních stanic.

K útoku došlo v den, kdy uplynul rok od chvíle, kdy král Gjanendra odvolal vládu a převzal moc do svých rukou. Na středu byly také plánovány velké protestní demonstrace demokratické opozice.

Král Gjanendra v projevu obhajoval převzetí moci do svých rukou.  "Teroristické aktivity oslábly na několik sporadických kriminálních činů," uvedl monarcha, který odmítl jednostranné příměří vyhlášené maoisty s tím, že chtěli jen získat oddechový čas pro přeskupení.

Sdělil, že demokracie v zemi narůstá. "Uskuteční se svobodné a spravedlivé volby," řekl král. Příští týden se  budou konat sporné komunální volby. Parlamentní volby se podle něj budou konat v dubnu 2007. Parlament byl rozpuštěn už v roce 2002.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám