Hlavní obsah

V Iráku zůstaneme, řekl Bush ve výročním projevu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush přednesl v úterý tamního času tradiční projev o stavu Spojených států. Hlava světové velmoci, která čelí poklesu voličské přízně, zdůraznila, že politika USA v Iráku je úspěšná, není tedy důvod pro odchod vojsk z oblasti.

Článek

Bush se ve své řeči k oběma komorám Kongresu věnoval především bezpečnostním tématům. Tradičně kladl největší důraz na situaci v Iráku. Země na Blízkém východu se stala vlajkovou lodí Bushovy zahraniční politiky, když se na jaře roku 2003 USA rozhodly zneškodnit režim diktátora Saddáma Husajna silou.

Podle Bushe Spojené státy v Iráku vítězí, ale nestáhnou vojenské jednotky, dokud irácké síly nebudou schopny zajistit bezpečnost země. "Vítězíme," prohlásil do všeobecného potlesku Bush, jehož popularita podle průzkumů veřejného mínění klesá právě proto, že se nedaří stabilizovat situaci v Iráku. Irák je podle něj hlavní frontou boje proti terorismu.

Bush dodal, že americkou vojenskou přítomnost lze snižovat v té míře, v jaké se budou zlepšovat irácké ozbrojené síly. O redukci amerických sil však rozhodne americké velení na místě a nikoli politici ve Washingtonu, zopakoval své starší vyjádření Bush.

Bush podotkl, že vůdčí postavení USA ve světě je zárukou míru. "Jedinou alternativou americkému vůdcovství by byl svět, který bude dramaticky neklidnější a nebezpečnější," upozornil.

Bush kritizoval i Írán a Hamás

Ve vztahu k Íránu, který se snaží o vlastní jaderný program, a nepříliš spolupracuje s mezinárodními organizacemi, Bush uvedl, že si přeje, aby "íránský lid získal více svobody, kterou mu jeho vládcové upírají". Bush zdůraznil, že "svět nesmí dovolit Íránu vlastnit jaderné zbraně". Dále americký prezident obvinil íránské vůdce v čele s prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem z podpory palestinského terorismu. "Je tomu zapotřebí učinit konec," řekl Bush.

Americký prezident se zmínil i o situaci v Palestině. Podle něj by měl Hamás, jenž překvapivě zvítězil v tamních volbách, "uznat Izrael, odzbrojit, odmítnout terorismus a pracovat na trvajícím míru". USA stále považují Hamás za teroristickou organizaci.

V domácí politice Bush mluvil o alternativních zdrojích energie

Bushe znepokojuje závislost USA na dovozu ropy z politicky neklidných oblastí kolem Perského zálivu, jejíž dovoz z oblasti chce do roku 2025 snížit o 75 procent. Navrhl proto, aby se Američané více zaměřili na výzkum ekologických zdrojů energie. "Zaměříme náš výzkum na baterie pro elektricky poháněné vozy a také na auta na vodík." Míní také podporovat obnovitelné zdroje energie a jadernou energii.  

Americký prezident také chce posoudit vliv odchodu silné poválečné generace do důchodu na americký rozpočet a kvalitu poskytované zdravotní péče. Bush proto navrhl zřídit v Kongresu komisi, která by se problematikou zabývala. "Potřebujeme spolupráci i s demokraty, společně se věci lépe řeší," řekl smířlivě k opozičním demokratům republikán Bush.

Podle CNN však Bush ve svém projevu přesvědčil pouze 48 procent Američanů. Toto číslo ostře kontrastuje se situací v roce 2002, kdy Bushovu řeč příznivě hodnotily tři čtvrtiny dotázaných.

Anketa

Měli by Američané zůstat v Iráku?
ano
28,5 %
ne
71,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1803 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám