Hlavní obsah

Hamás dal Izraeli podmínky pro mír

GAZA/JERUZALÉM/BRUSEL

Radikální hnutí Hamás, vítěz nedávných palestinských parlamentních voleb, v pondělí vymezilo podmínky, za nichž je připraveno dodržovat dlouhodobé příměří vůči Izraeli. Patří mezi ně stažení Izraele z území, která obsadil ve válce v roce 1967, a propuštění Palestinců z izraelských věznic.

Článek

Evropská unie zase v první společné  reakci na výsledek palestinských voleb stanovila Hamásu jasné podmínky, za nichž je připravena pokračovat ve finanční podpoře palestinské správy. Hamás se musí zříci násilí, musí uznat Izrael a odzbrojit své milice, uvádí se v usnesení ministrů zahraničí EU z jejich schůzky v Bruselu.

Obrat v postojích Hamásu jako jednoznačnou podmínku pokračování finanční podpory mezinárodního společenství Palestincům dala jasně najevo i německá kancléřka Angela Merkelová. Jako první z evropských politiků po palestinských volbách se dnes sešla v Ramalláhu s prezidentem Mahmúdem Abbásem. Ten ji ujistil, že Palestinci se cítí být i nadále zavázáni mírovému procesu cestou jednání.

Hamás už požádal mezinárodní společenství, aby  finanční pomoc Palestincům nezastavovalo. Jeden z jeho vůdců Ismáíl Haníja řekl, že stát tyto peníze použije na sociální pomoc a ne k financování násilí. Pro zodpovězení otázky, zda Hamás uzná Izrael, je podle Haníji rozhodující, jak bude vypadat definitivní izraelská hranice. Izrael už pozastavil výplatu lednových celních poplatků z palestinského importu z obavy, že by peníze mohly být použity k útokům na židovský stát.

Podmínky si stanovuje i svět

Jak připustil vysoký představitel unie pro zahraniční politiku Javier Solana, unie neočekává, že se Hamás "přes noc" zřekne své charty volající po zničení Izraele. Požadavky unie jsou ale podle Solany realistické a racionální a jejich splnění má pro pokračování pomoci mezinárodního společenství Palestincům "zásadní význam".

"Neumíme si představit další podporu EU vládě, která by fungovala na takových principech," řekl slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. Stejně jako náměstek českého ministra zahraničí Vladimír Müller se ale vyslovil proti případnému okamžitému zastavení finanční pomoci EU Palestincům, protože by to podle nich znamenalo chaos, poškodilo řadové občany a podnítilo radikalizaci.

Své dřívější rozhodnutí nejednat s Hamásem v jeho nynější podobě zopakoval i americký prezident George Bush. "Naše poselství Hamásu zní: složte zbraně, zřekněte se terorismu a pracujte na splnění slibů, které jste dali lidem na palestinských územích," řekl Bush. Statut Hamásu, v němž je zakotvena výzva ke zničení Izraele, činí podle Bushe z této islamistické palestinské organizace "nemožného partnera pro mír".

Hamás: budeme normální ekonomika

Vůdci Hamásu se snažili ujistit investory, že budou považovat burzovní trh za základní pilíř palestinské ekonomiky. Od voleb spadly indexy nábuluské burzy o 4,69 procenta. Chlácholili také ty, kdo se bojí, že se hnutí obrátí ke konzervativním náboženským zásadám. Islámské právo šaría chce Hamás využít údajně jen jako podklad pro legislativu.

Anketa

Věříte, že se spolu Hamás a Izrael dohodnou?
Ano
8,3 %
Ne
91,7 %
Celkem hlasovalo 1598 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám