Hlavní obsah

Druhý muž al-Kajdá znovu mluvil z obrazovky

DUBAJ

Novou videonahrávku druhého nejvlivnějšího představitele teroristické sítě Al-Káida Ajmána Zavahrího v pondělí odvysílala arabská televizní stanice Al-Džazíra. Zavahrí v ní komentuje nedávný letecký útok, při kterém ho chtěly Spojené státy zabít.Nahrávka byla patrně pořízena tento měsíc.

Článek

Amerického prezidenta George Bushe nazývá v novém videu "řezníkem" a dodává, že USA ignorují nabídku příměří, kterou vůdce al-Kájdá Usáma bin Ládin zveřejnil  ve zvukové nahrávce 19. ledna.

"Lev islámu, šajch Usáma bin Ládín, nechť ho bůh chrání, vám nabídl důstojné východisko z vašeho dilematu. Ale vaši vůdci, dychtiví nahromadit bohatství, trvají na tom, že vás vženou do bitev a zabijí vaše duše v Iráku a Afghánistánu a - s boží vůlí - i na vaší vlastní půdě," říká na videu Zavahrí do kamery. 

"Americkým matkám říkám: Když vám zavolá ministr obrany, že se váš syn vrací domů v rakvi, vzpomeňte si na prezidenta Bushe. Britským ženám vzkazuji: Když vám řeknou, že se váš muž vrací domů zuhelnatělý, vzpomeňte si na Tonyho Blaira," zaznívá mimo jiné na nahrávce. 

Neúspěšný pokus

USA se pokusily zabít Zavahrího 13. ledna [celá zpráva] pomocí leteckého útoku na pákistánskou vesnici. Při útoku zorganizovaném CIA zahynuli pravděpodobně nejméně čtyři významní činitelé al-Kajdá. Zavahrí mezi nimi nebyl.

Podle pákistánských zdrojů se ale podařilo  zabít experta na výbušniny a toxické látky Egypťana Midhata Mursí Saíd Umara, který vycvičil stovky extremistů ve výcvikových táborech v Afghánistánu a v Pákistánu. Mezi dalšími mrtvými je prý také Maročan Abdul Rahmán Maghríbí, údajný Zavahrího zeť, který byl jakousi spojkou al-Kajdá s veřejností.

Nálet si vyžádal také 13 mrtvých mezi místními vesničany, což vyvolalo protiamerické protesty.

Reklama

Související články

Al-Kajdá ohlásila vítězství islámu v Iráku

Druhý nejvyšší představitel teroristické sítě Al-Kajdá, Egypťan Ajmán Zavahrí, vyzval na videu amerického prezidenta George Bushe, aby přiznal porážku v Iráku....

Výběr článků

Načítám