Hlavní obsah

Bush navrhl zónu volného obchodu s Blízkým východem

Novinky, ČTK, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush v noci na sobotu navrhl ustavení zóny volného obchodu mezi Spojenými státy a státy Blízkého východu do deseti let. V projevu ke studentům Jihokarolínské uzniverzity ve městě Columbia uvedl, že Střední východ potřebuje ekonomickou prosperitu, politickou stabilitu, demokracii a svobodu.

Článek

"Navrhuji ustavení zóny volného obchodu mezi Spojenými státy a zeměmi Blízkého východu v příštích deseti letech, aby Blízký východ vstoupil do cyklu hospodářské prosperity," řekl Bush v projevu, který se všeobecně zabýval arabským světem a také vztahem mezi Izraelci a Palestinci.

Prezident dále uvedl, že útoky 11. září ukázaly, že reforma na Blízkém východě je v národním zájmu Spojených států. Vytvořením zóny volného obchodu na Blízkém východě tak chce USA přeměnit tento citlivý region v oblast míru, demokracie a prosperity.

Projekt má stavět na dohodách tohoto druhu, které již Washington uzavřel s Izraelem a Jordánskem a která se chystá také s Marokem. Nyní by se podle zdrojů agentury AP mělo hovořit o účasti Iráku zbaveného Saddámovy diktatury a vznikajícího palestinského státu.

"Budeme s lidmi z regionu postupně hovořit o podmínkách účasti pro každou jednotlivou zemi," řekl činitel administrativy. "Splnění daných podmínek zabere nějaký čas, proto jsme dali realistickou lhůtu deseti let."

Bush hovořil i o izraelsko-palestinském konfliktu

K izraelsko-palestinskému konfliktu uvedl, že Izrael se musí zdržet budování osad na palestinském území a musí respektovat důstojnost Palestinců. Palestinci stejně jako ostatní Arabové musejí potlačit terorismus a uznat právo Izraele na bezpečnou a mírovou existenci. Potvrdil, že vedle sebe budou existovat dva státy, izraelský a palestinský, ale další podrobnosti vzniku palestinského státu neuvedl.

První reakce na Bushův návrh jsou opatrné. Raula Chaláfová z deníku Financial Times upozornila, že podobných závazků Bushovy i předchozích amerických administrativ slyšely arabské země více než dost, a proto dají spíše na to, co se skutečně bude dít. Důležitá bude cesta, kterou na Blízký východ uskuteční v příštích dnech americký ministr zahraničí Colin Powell.

Powell jede za abú Mázinem a Šaronem

Na Blízký východ včera odletěl americký ministr zahraničí Colin Powell, aby se setkal s izraelským premiérem Arielem Šaronem a abú Mázinem - Arafat zůstal zcela mimo jeho itinerář. Powell má s oběma politiky hovořit především o tzv. silniční mapě - plánu urovnání konfliktu předloženém společně USA, OSN, EU a Ruskem, jejž Izrael a Palestinci dostali teprve před několika dny.  

Ze Šaronova okolí však v úterý pronikla informace, že Izrael nezačne projekt naplňovat, dokud se premiér nesetká s Bushem. Americký prezident přijme izraelského premiéra Ariela Šarona 20. května.  

Izrael nevylučuje postup se Sýrií

Šaron naproti tomu ve čtvrtek prohlásil, že je připraven k jednáním se Sýrií. "Jsem připraven jednat s jakýmkoli arabským státem, včetně Sýrie, a to bez předběžných podmínek," prohlásil. "Syřané na nás pochopitelně budou klást požadavky a my budeme klást požadavky na ně. Jsme připraveni si sednout k jednomu stolu a tyto záležitosti prodiskutovat," dodal.

Nedávno izraelský premiér odmítl nabídku k jednání ze strany Damašku, neboť ji - podle svých spolupracovníků - považoval za neupřímný pokus, jak otupit americkou kritiku vůči Sýrii, která odmítala válku USA proti Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám