Hlavní obsah

Gruzínci mrznou, nemají plyn ani elektřinu

TBILISI

Gruzii postihla smůla v nejnepříhodnějším okamžiku. Nebývale silná vichřice a sněžení strhaly v noci na čtvrtek elektrické vedení na západě země a připravily milióny obyvatel o elektřinu. Mnozí z nich jsou už několik dní i bez plynu. Jeho dodávky z Ruska totiž v neděli vyřadily stále ještě neobjasněné výbuchy na tamním plynovodu. Kvůli energetické krizi se do země vrátil ze zahraniční cesty prezident Michail Saakašvili.

Článek

Nejsilnější uragán za posledních 35 let vyřadil z provozu elektrické vedení z elektrárny Imereti, které zásobuje hlavní město Tbilisi a do další centra na východě země. Elektrárna přímo v metropoli navíc musela kvůli technické závadě odstavit jeden blok, který zásoboval polovinu města.

V Tbilisi tak teď mají elektřinu jen životně důležité objekty, jako jsou metro, nemocnice, vodárny, pekárny a podobně. Ve městě se objevily dlouhé fronty před obchody, v nichž lidé nakupují petrolej do přenosných ohřívacích těles. Mnozí prodávají i šperky a dalších cenné věci dávají do zástavy, aby si mohli koupit nějaký ohřívač a palivo.

Zvýšená poptávka po petroleji vedla k raketovému zvýšení jeho ceny: litr se nyní prodává v přepočtu za 1,5 dolaru. To je v zemi, kde průměrná měsíční mzda dělá 25 dolarů a průměrná penze 20 dolarů, značná suma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám