Hlavní obsah

Mexická vláda vydá mapy pro ilegální migranty do USA

MEXIKO

Mexická vládní Národní komise pro lidská práva vytiskne 70 000 map pro lidi, kteří chtějí ilegálně přejít hranici do Spojených států. Jsou na nich vyznačené hlavní cesty a zdroje vody. Plán zaštítila americká organizace Humánní hranice, která provozuje asi 70 nouzových vodních zdrojů na hranici dlouhé 3200 kilometrů.

Článek

Cílem je snížit počet úmrtí mezi uprchlíky, kteří hynou v sonorské poušti na hranici, protože zabloudili a došla jim voda. Minulý rok jich zemřelo na 500. Představitel mexické Národní komise pro lidská práva Mauricio Farah zdůvodnil vydání mapy slovy: "Jediné, co zkoušíme, je varovat je před nebezpečími, jimž musí čelit a ukázat jim, kde je voda, aby nezahynuli."

Mexické rozhodnutí kritizují americké bezpečnostní orgány. USA se totiž v závěru roku rozhodly vybudovat na hranicích plot, jenž by zamezil ilegálním imigrantům přecházet hranici. [celá zpráva]

"Nikomu nepomůže vydávat silniční mapy, které přivedou vetřelce do těchto pustých a nebezpečných oblastí u hranic," uvedl mluvčí amerického ministerstva vnitra Russ Knocke, který se obává, že mapy budou navádět ke zvýšení počtu imigrantů a tudíž ke zvětšení rizika i k nárůstu kriminality.

Mauricio Falah popřel, že cílem je podpořit nezákonnou migraci. Loni už mexická vláda vydala komiks varující před nebezpečími při ilegálním přechodu hranice, jenž také poskytoval rady, jak zůstat v bezpečí.

Reklama

Související témata:

Související články

Mezi Mexikem a USA se plánuje plot

Sněmovna reprezentantů schválila ve čtvrtek večer výstavbu plotu na hranicích s Mexikem, který by zabránil ilegálnímu přistěhovalectví do USA. Rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám