Hlavní obsah

Vlak, který vykolejil v Černé Hoře, možná nikdo neřídil

PODGORICA/BĚLEHRAD

Železniční neštěstí v Černé Hoře možná zavinil strojvůdce, který v době neštěstí možná ani nebyl na svém místě. Plyne to alespoň z vyšetřování nehody, při níž zemřelo 44 lidí a 198 jich bylo zraněno, když se vlak zřítil z náspu do stometrové rokle, kterou protéká řeka Morača.

Článek

"Všechny indicie ukazují na lidský faktor," zdůraznil šéf vyšetřovacího týmu černohorské železniční společnosti Ilija Lubarda. Podle něho "lhostejnost nebo nedodržení pracovních povinností" ze strany strojvůdce způsobily, že souprava se vymkla kontrole, vykolejila a zřítila se do stometrové propasti.

Strojvůdce možná nezajistil brzdy poté, co opustil své sedadlo kvůli blíže nespecifikované opravě. To zřejmě způsobilo, že vlak se dal do pohybu, aniž by za jeho řízením někdo byl.

V době nehody jel vlak rychlostí 150 kilometrů za hodinu, což jasně ukázalo záznamové zařízení v lokomotivě. Vagóny vykolejily ještě v tunelu, kde narážely do jeho stěn. Za tunelem, kde se vlak pohyboval rychlostí 110 kilometrů za hodinu, se vykolejené vagóny zřítily ze srázu.

Podgorický vyšetřovací soudce Zoran Radović však nevylučuje ani selhání brzd, protože 700 metrů před nehodu ještě vlak bez problémů zabrzdil. "Vše ukazuje, že došlo k poruše brzdného systému vlaku," uvedl pro bělehradské rádio B92.

Lubarda ale popřel, že by vlak měl poruchu na brzdách. "Vlak byl v dokonalém pořádku, před několika měsíci prošel generální opravou."

Strojvůdce, který byl se zraněními hospitalizován, je nyní v nemocnici v policejní vazbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám