Hlavní obsah

Oběti hurikánu Katrina mohou skončit na ulici

Právo, Hedvika Miller (Charlote)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARLOTE

Statisícům obětí hurikánu Katrina ze zatopeného a evakuovaného New Orleansu i jiných oblastí hrozí, že od 1. března přijdou i o náhradní střechu nad hlavou, kterou jim zatím platí federální vláda. Lhůta přitom už byla dvakrát prodloužena, původně měl termín vypršet už 7. ledna a poté 27. února.

Článek

Rozměr humanitárního problému ilustruje nejnovější statistika Federální agentury pro záchranné práce (FEMA): subvencuje bydlení 685 635 rodinám.

Odhaduje přitom, že rodinu tvoří v průměru nejméně tři osoby. Do loňského prosince FEMA platila obětem 41 tisíc pokojů, což přišlo na 350 miliónů dolarů (8,3 mld. Kč). Tuto akci začal  loni v září Červeny kříž v domnění, že si lidé najdou další ubytováni během několika týdnů.

V říjnu pak nastoupila FEMA, která byla předtím kritizovaná za pomalou a nedostatečnou pomoc a její ředitel Michael Brown odstoupil, vystřídal ho ambiciózní David Paulison.

Situace s oběťmi hurikánu se ale vládě začíná vymykat z rukou. Veškeré zajišťovací i pojišťovací náklady na likvidaci následků hurikánů Katrina, Rita a Wilma přišly USA na 57 miliard dolarů (1,4 bil. Kč), což je největší ztráta v dějinách země.

Mnozí spoléhají pouze na podporu

Tisíce lidí se ještě nevzpamatovaly z šoku, další vyprovokovala katastrofa k zoufalému hledání práce i bydleni po cele Americe. Jsou však i takoví, kteří se nesnaží vůbec a finanční podpora a pokoj zdarma jim naprosto vyhovuje.

New Orleans a jeho okolí patří k nejchudším oblastem v USA. Vysoká nezaměstnanost způsobila, že mnoho lidí žilo na hranici chudoby a jen ze statni podpory. Někteří ovšem často nepracovali, protože se jim nechtělo.

Odborníci radí, aby se lidé v případech nouze neváhali odstěhovat třeba na druhou stranu země. Někteří to ale nedokáží. Je také mnoho početných rodin, které chtějí za každou cenu zůstat pohromadě.

Při cestě autem podél jižního pobřeží USA, zejména Floridy, lze vidět mnoho provizorních mobilních domů a táborů s karavany . Ve většina z nich nejsou turisté, ale místní obyvatelé, kteří ztratili střechu nad hlavou. Poté, co loňské hurikány zabily téměř 1400 lidí, přičemž dalších 3200 je nezvěstných, a zničily desítky tisíc domů, jde o podnikavější šťastlivce.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush: New Orleans znovu povstane

Americký prezident George Bush navštívil v noci na pátek už počtvrté město New Orleans, které poničil hurikán Katrina. Opětovně přiznal selhání krizového...

Výběr článků

Načítám