Hlavní obsah

Rusko obvinilo Británii ze špionáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/LONDÝN

Rusko v pondělí obvinilo Velkou Británii ze špionáže. Špioni údajně poskytovali velké peníze ruským nevládním organizacím. Britské ministerstvo zahraničí i jedna z jmenovaných ruských nevládních skupin odmítají obvinění ze špionáže. Britský ministerský předseda Tony Blair na své pondělní tiskové konferenci řekl, že se o věci dozvěděl z teletextu a že se k ní nebude vyjadřovat.

Článek

Informaci zveřejnila ruská státní televize Rossija ve svém nedělním investigativním pořadu a oficiálně ji v pondělí potvrdil mluvčí Federální bezpečnostní služby (FSB) Sergej Ignatčenko. Služba tvrdí, že odhalila skupinu britských špionů, kteří pracovali pod ochranou britského velvyslanectví.   

Mezi čtyřmi britskými diplomaty obviněnými ze špionáže se podle ruské televize ocitl i druhý tajemník ambasády. Televize uvedla, že FSB v souvislosti s případem odhalila "unikátní technické prostředky" použité vůbec poprvé. "Je to elektronická skrýš, je to know-how britské rozvědky, kterého se zmocnila ruská kontrarozvědka," vysvětlil Ignatčenko.

Reportáž státní televize připomínala špionážní filmy, Britové podle ní například používali speciální umělý kámen se zabudovaným elektronickým zařízením. Agent pak pouze prošel se svým přenosným počítačem okolo kamene a veškerá potřebná data se nahrála automaticky. FSB prý zatkla ruského občana, který se takto pokoušel s britskou rozvědkou komunikovat. "Nejdůležitější je, že jsme je zachytili při kontaktu s agenty," řekl Ignatčenko.

Podle FSB přístroj komunikoval do okruhu 20 metrů a celý datový přenos mohl být uskutečněn za dvě vteřiny. Zařízení však bylo podle ruské kontrarozvědky nespolehlivé, a tak jej museli britští zpravodajští důstojníci vyzvednout a opravovat.

Tažení proti nevládním organizacím

Hlavním prohřeškem údajných britských špionů má zřejmě být podpora ruských nevládních organizací, například moskevské Helsinské skupiny, Výboru proti mučení, Fondu Eurasie, Centra rozvoje demokracie a práv člověka a dalších. "Z jakých důvodů je financovali - to teď bude předmětem důkladného vyšetřování," dodal představitel FSB.

Mluvčí Helsinské skupiny Ljudmila Alexejevová obvninění odmítla s tím, že jde o tažení vlády proti nevládním organizacím, aby ukončily činnost

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal počátkem ledna zákon, který zpřísňuje kontrolu nad nevládními organizacemi v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám