Hlavní obsah

Na padesát lidí zahynulo v Černé Hoře při pádu vlaku do strže

ČTK, BBC, Novinky, B92
PODGORICA

Při železničním neštěstí u černohorské Podgorice v pondělí vykolejil osobní vlak a vagóny se zřítily do sto metrů hluboké strže. Podle posledních zpráv zahynuli 44 lidé, dalších 198 včetně 90 dětí, jich bylo zraněno. Podle srbského rádia B92 je ale mrtvých už 46 pasžérů.

Článek

Ministr dopravy Andrija Lompar podal demisi. Nehodu způsobila porucha na brzdovém systému lokomotivy nebo na brzdovém rozvodu vlaku.

Osobní vlak jel z Bijelo Polja do přístavu Bar. Vykolejil po čtvrté hodině asi deset kilometrů před Podgoricí. Vagóny se zřítily do sto metrů hluboké strže, kde protéká řeka Morača. Podle bělehradského rádia B92 k neštěstí došlo kousek za tunelem, z něhož vlak vyjel, což komplikuje záchranné práce. Vlak byl plný, jelo v něm tři sta lidí. Cestovalo v něm hodně dětí, které se vracely z lyžařského výletu.

Jeden cestující uvedl: "Bylo to hrozné, viděl jsem kolem sebe mnoho mrtvých a zraněných."

"Zrovna jsem usnula, když mě probudil velký hluk. Pak jsem cítila, že mě něco praštilo do hlavy a ztratila jsem vědomí," uvedla Stanislava Bukovičová a dodala: "Další věc, kterou si pak pamatuji, je, že jsem ležela na těchto nosítkách."

Černá Hora mobilizuje

Ministr vnitra Jusuf Kalamperovic hned po nehodě sdělil, že zraněno bylo sto lidí z tří set cestujících a dodal: "Obáváme se, že bude více než deset obětí." 

Na místo tragédie, kde ve večerních hodinách pracovalo na 300 záchranářů, se dostavil i prezident Filip Vujanović a řekl: "V Bioce se stala hrozná tragédie. Celá republika byla mobilizována, aby se zachránily životy. Všichni doufáme, že toto hrozné neštěstí bude mít tak málo obětí, jak je to jen možné."

Situace je podle reportéra místní televizní stanice TV CG alarmující. Klinické centrum v Podgorici vyzvalo příbuzné pacientů, aby si pro ně přijeli a uvolnili místa raněným ze železničního neštěstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám